Pornófilmbe rejtette titkos adatait az al-Kaida

Internetes szexfüggőség, pornó oldalak
Vágólapra másolva!
Az al-Kaida terrorszervezet vezetésétől származó dokumentumok garmadát találta meg a német rendőrség egy letartóztatott férfi memóriakártyáján. Az adatbázis nem volt titkosítva, csak egy pornófilmbe rejtették el a több mint száz szövegfájlt..
Vágólapra másolva!

Pornófilmbe rejtette titkos dokumentumait egy Németországban letartóztatott férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagja. A 2011 májusában letartóztatott férfinél csak egy memóriakártyát találtak a német szövetségi rendőrség (BKA) nyomozói, ami egy jelszóval védett mappát tartalmazott. A német Zeit magazin információi szerint a BKA szakemberei hozzá tudtak férni a titkosított tárolóhoz, amiben egy KickAss nevű pornófilmet találtak.

A filmet tovább vizsgálva a nyomozók rájöttek, hogy dokumentumokat rejtettek el a fájlban. Új jelszavakat már nem kellett kitalálniuk a rendőröknek, a filmbe titkosítás nélkül ágyaztak be 114 belsős al-Kaida dokumentumot. Az így megszerzett fájlok közül több olyan van, amely a terrorszervezet vezetésétől származhat, illetve az al-Kaida terveit tárgyalja.

Ősi módszert használt az al-Kaida

A fájlok elrejtésére használt szteganográfia nevű módszert évszázadok óta használja az emberiség. Szteganográfia az is, ha egy könyv lapjain úgy helyeznek el üzenetet, hogy a felhasználandó betűk felett egy tűvel megszúrják a lapot. Az is, ha a sorok közé hőre előtűnő tintával - például citromlével - írnak más szöveget. A digitáis korban pedig robbanásszerűen megnőtt azoknak a helyeknek a száma, ahová adatokat lehet rejteni. A kétezres évek elején még a kalózok is gyakran használták ezt a módszert: az mp3 fájlokat képekbe rejtették, így az ingyenes tárhelyekről nehezebb volt törölni a jogsértő dalokat.

Forrás: [origo]
Egy nagyobb képben több adatot lehet elrejteni

Az Ars Technica cikke szerint szteganográfiát használt az Anna Chapman által vezetett orosz kémcsoport is, képekbe rejtették el az amerikai intézményekből megszerzett adatokat. Igaz, ők azzal rontották az adatrejtés hatékonyságát, hogy egy megjegyezhetetlenül hosszú jelszót használtak, amelyet egy cetlire jegyzett fel a kémcsoport egy tagja.

Egy szövegszerkesztő is elég az adatrejtéshez

A legegyszerűbb digitális szteganográfiai módszer a fájlok szerkesztése. Egy JPG kép végébe akadály nélkül be lehet másolni egy egyszerű szöveget. A kép megnyitható marad, mérete pedig a szöveg méretével nő. A kifinomultabb, a kép egyes jellemzőit felhasználó módszerekkel olyan adatcsomag is gyártható, ami túléli, ha a fotót átméretezik, megvágják vagy áttömörítik.

Szteganográfiás alkalmazásokkal tele az internet. Az Ars Technica cikke szerint a Backbone Security nevű kiberbiztonsági cég 1050 adatrejtő programot képes felismerni a szoftverek egyedi ujjlenyomatáról. Az adatbázist arra használják, hogy az őket megbízó cégek hálózati forgalmá figyeljék, megakadályozva a belsős adatok kiszivárogtatását.

A teljes internet megszűrését azonban nem lehet felvállalni. A hatóságoknak egyelőre be kell érniük azokkal a fájlokkal, amelyeket a gyanúsítottak gépén vagy memóriakártyáján találnak.