Vírusok fogják ellepni a Macet

Vágólapra másolva!
A Kaspersky nevű orosz biztonsági szoftver készítője szerint  az első széles körben elterjedt maces vírusok jelenléte azt jelzi, hogy az Apple a biztonság terén legalább tíz évvel le van maradva a Microsoft mögött.
Vágólapra másolva!

Jevgenyij Kaszperszkij, a Kaspersky Labs vezetője erről egy biztonsági konferencián nyilatkozott a CBR Online nevű amerikai informatikai hírportálnak. Kaszperszkij elmondta, hogy a Mac számítógépek százezreit nemrég megfertőző kártevők megjelenése azt jelzi, hogy az Apple cég is belépett a Microsoft világába. Korábban ugyanis csak elvétve készültek Mac számítógépeket fertőző kártevők, de ezek térhódításával ez a platform is az internetes bűnözők fókuszába került a Windows mellett.

Tíz évvel le van maradva az Apple

Kaszperszkij szerint "az Apple legalább tíz évvel le van maradva a Microsoft mögött a biztonság terén." Nyilatkozata szerint ő maga már évek óta hangoztatja, hogy biztonság terén nincs igazán különbség a Windows és a Mac OS X között, bár az előbbi platformra nagyságrendekkel több kártevő készült.

A szakértő elmondta, hogy a legújabb maces kártevők azért veszélyesebbek elvétve megjelent korábbi társaiknál, mert azok nem voltak képesek észrevétlenül feltelepülni a Mac OS X-re, az új kártevők - amelyekből nem csupán a két nagy sajtóvisszhangot kapók léteznek - viszont igen.

A Mac is célponttá vált

A Kaspersky Labs víruslaborjának munkatársai egyre több olyan kártevőt észlelnek, amely Mac számítógépeket támad, ami annak köszönhető, hogy ezek eladása jelentősen emelkedett: az idei év első negyedében már négymillió Macet adott el az Apple, ami hét százalékos növekedés az előző évhez képest. A szakember szerint a maces kártevők számának növekedése mindig is csupán az idő, és piaci részesedés növekedésének kérdése volt.

Ugyanakkor Kaszperszkij arra számít, hogy az elkövetkezendő években továbbra is a Windows különböző verziói maradnak az internetes bűnözők elsőszámú célpontjai. A Kaspersky Labs vezetője szerint az Apple most lép be abba a korszakba, amelybe a Microsoft tíz évvel ezelőtt: hamarosan a cupertinói cégnek a jelenleginél sokkal gyorsabban kell frissítéseket kiadnia szoftvereihez azok védelméhez.

A Microsoft már végigszenvedte ezt

Kaszperszkij szerint az Apple jelenleg nem kezeli elég kiemelten ezeket a problémákat, és többek közt ennek köszönhető az is, hogy a Flashback nevű kártevő a közelmúltban több százezer Macet tudott megfertőzni. A terjedéséhez használt biztonsági rést ugyanis három hónapon át nem foltozta be az Apple. A szakértő szerint tíz-tizenkét évvel ezelőtt a Microsoft is hasonlóan gyorsan terjedő kártevőkkel küzdött, és a szoftveróriásnak is hosszú időn át tartott, mire képes volt leküzdeni ezeket.