Megóvja a házakat a földrengésbiztos tapéta

tapéta
Vágólapra másolva!
Biztonságosabbá tehetné a földrengésveszélyes területeken épült házakat a német tudósok által feltalált szeizmikus tapéta. Az üvegszálas szövet és a speciális ragasztó megerősíti a falakat, így nehezebben dőlnek a lakókra az épületek.
Vágólapra másolva!

Az összeomló falak és a leszakadó mennyezet ellen nyújt védelmet a Karlsruhe-i Műszaki Egyetem szeizmikus tapétája. A találmány egy érdekes megfigyelésen alapszik. A téglaházakban okozott pusztítás kevéssé függ a földrengés Ricther skála szerinti erősségétől, mint attól, hogy milyen hosszan rázta az épületet a földrengés - mondta Lothar Stempniewski, az egyetem professzora a Bayer AG Reserach nevű céges lapjának.

Forrás: Bayer
1,3 milliárd ember életét teheti biztonságosabbá az üvegszálas tapéta

A professzor és csapata évekig kutatta a földrengéseket és az ellenük való védekezést, ennek eredénye a házak falait megszilárdító tapéta. A kutatócsoport partnere a német Bayer AG volt, közösen készítették el az EQ-top nevű épületvédő tapétát és a felragasztásához szükséges különleges anyagot.

A szénszálas tapéta segít rombolni a házat

A csoport több anyaggal végezte el a kísérleteit. Kezdetben szénszálas tapétában gondolkodtak, ám a tesztek azt mutatták, hogy az ilyen anyagokkal megszilárdított épület nagyobb károkat szenved, mintha meg se próbálták volna megvédeni. Az üvegszálas anyagokkal két éve foglalkoznak a kutatók, ennek eredénye a most bemutatott tapéta.

A kutatók Romániában, Európa leginkább földrengésveszélyes országában vizsgálódtak. Feltárták, hogy a háznak mely pontjai sérülnek a leggyakrabban földrengés esetén: ilyen az ajtó- és ablaknyílások sarkai és a téglák közti habarcs. A karlsruheiek tapétája a habarcsot óvja, nehezebben lehet szétrázni a házat, ha a védőréteget felragasztották a falra. A ragasztót azért kellett lecserélni, mert a hagyományos eszközök nem voltak képesek átvinni a falat érő hatásokat átvezetni a tapétára, ami pedig egyenletesen osztja el a falat érő erőt az egész felületen. Ha a fal maga sérül is, a tapéta megakadályozza a ház összedőlését, vagy a legrosszabb esetben is késlelteti a katasztrófát.

Forrás: Bayer
A falat óvja meg a terhelést elosztó anyag és a speciális ragasztó

A kutatók becslései szerint a házak százait romba döntő 2011-es új-zélandi földrengés általal okozott kár 60-70 százalékától megóvta volna a tapéta. A Bayer 2012-ben tervezi piacra dobni a tapétát. Világszerte 1,3 milliárd ember él földrengésveszélyes területeken, a cég reményei szerint óriási lesz a kereslet az EQ-top tapétára.