Nőt követelnek a Facebook vezetésébe

Vágólapra másolva!
Több nő regisztrált a Facebookra, ráadásul aktívabban használják a közösségi oldalt, mint a férfiak. A felhasználók nemi megoszlását azonban egyáltalán nem tükrözi a szájt vezetése, aktivisták egy csoportja azért tüntet, hogy a cég igazgatótestülete nőkkel bővüljön.
Vágólapra másolva!

"Szégyen a Facebookon" - kántálta nagyjából két tucat tüntető a legnagyobb közésségi oldal New York-i irodája előtt - olvasható a Huffington Post internetes hírlapban. Az aktivisták 53 ezer aláírást tartalmazó petícióval szeretnék elérni, hogy Zuckerbergék vegyenek be nőt is a Facebook igazgatói testületébe.

Anne Cardinez, az egyik aktivista a Huffington Post helyszíni tudósítójának elmondta, mostantól minden hétfőn bojkottra hívják fel a közösségi oldal női tagjait, amíg nem kerül legalább egy nő az oldal vezetésébe. A Facebook felhasználóinak 58 százalékát teszik ki a nők, akik ráadásul aktívabbak is az oldalon, mint a férfiak, ezért a tüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy az igazgató testületben egy nő se legyen. "A Facebooknál van egy szófordulat "mozdulj gyorsan és ronts el valamit", szerintem ezt le kellene cserélniük a "mozdulj gyorsan, és tegyél valamit jóvá" fordulatra. Annál pedig semmi sem fontosabb, hogy az igazgatóságban megjelenjenek a nők és a csoport összetétele változatosabbá váljon" - mondta Marie Wilson, a nők üzleti életbeli és politikai szerepvállalását szorgalmazó White House Project alapítója a Huffington Post tudósítójának.

Forrás: AFP

A tőzsdére lépésre készülő közösségi oldalt nem csak a nők hiánya miatt támadják, hanem azért is, mert egyetlen színesbőrű tagja sincs az igazgatótanácsnak. A Facebook nincs egyedül a problémával, a Forbes gazdasági magazin által a legjelentősebb cégekből összeállított ötszáz tagú listán szereplő cégek több mint tizenegy százalékát vezeti tisztán férfiakból álló testület.

A nők uralják a Facebookot

A közösségi oldalon különösen feltűnő az arányok eltolódása: míg a férfiak átlagosan havi hat alkalommal frissítik státuszukat, addig a nők ugyanezt tizenegyszer teszik egy hónapban. A Facebook globális statisztikái alapján lájkolásban, személyes üzenetek küldésében, fotók feltöltésében és gyakorlatilag minden szegmensben aktívabbak mint a férfiak.

Az aktivisták érvei egyelőre nem győzték meg sem Mark Zuckerberget, sem pedig a Facebook második emberét, Sherly Sandberget, aki történetesen nő. Zuckerberg még tavaly júliusban nyilatkozott úgy a kérdésről a New Yorker magazinnak, hogy nem kipipálandó tételekkel szeretné feltölteni az igazgatótanácsot, hanem olyan emberekkel, akik segíthetnek. A közösségi oldal alapítója saját bevallása szerint nemi kérdésekben vak, ha az igazgatóságról van szó, sőt az se érdekli, mely cégeknél dolgoznak az igazgatótanács tagjai. A feminista tiltakozók azonban nem érik be a Facebook vezetőjének közel egy éves válaszával, szerintük vannak megfelelő képességű és képzettségű női vezetők.