Fotók helyett leírást készít egy új kamera

Vágólapra másolva!
Fotók helyett csinos, pármondatos leírásokat készít és nyomtat ki Matt Richardson kamerája. Az emberi erővel működő képfelismerő jelenleg csak prototpíus, de alkotójának komoly tervei vannak vele.
Vágólapra másolva!

Már működik az első olyan (házilag) fejleszetett kamera, amely a polaroid fényképezőgépekhez hasonlóan kattintás után kinyomtatja a képet. A nyomtatást azonban szó szerint kell érteni, a faxokban található hőnyomtatóhoz hasonló eszközzel egy kis cetlit készít, amin a lencse által rögzített kép leírása található - olvasható Matt Richardson blogján.

Forrás: [origo]

Működés közben a házilag készített leíró fényképezőgép

A barkácsolni szeretők által otthon is elkészíthető leíró fényképezőgépet nem egy szuperintelligens alakfelismerő algoritmus működteti, hanem hús-vér emberek a vonal másik végéről. A szerkezet az elkészült képet az Amazon Mechanikus Török nevű távmunkarendszerébe küldi, ahol bárki elvállalhatja a feladatot, hogy egy-két mondatban (a felvétel részletgazdagságától függően) tárgyilagosan megfogalmazza, mi látható a képen. Ezt követően a felhasználó visszaküldi a szöveget a gépnek, ami kinyomtatja azt.

Forrás: [origo]

Egy családi fényképalbumban azért nem mutatna olyan jól

Attól függően, hogy milyen gyorsan csapnak le a felhasználók a feladatra, általában hat percig tart egy ilyen procedúra, szóval még a Polaroid képek előhívásánál is lassabb a folyamat. A Mechanikus Török rendszerének működési elveivel összehangban, a képleíró pénzt kap rövid munkájáért. Egy szöveges fotó elkészítése körülbelül 270 forintba kerül, így jól meg kell gondolni, hogy mit fotóz le az ember.

A leíró kamera jelenleg csak egy vicc, ám Richardson szerint egy komoly ötlet kipróbálására szolgál. Az emberek által készített hatalmas mennyiségű fotóban alig lehet keresni, mert hiányoznak azok az adatok, amik leírják a képet. A fényképezőgépek rögzítik a gép beállításait, egyes típusok a fotó készítésének koordinátáit is, de azt nem tudják, mit ábrázol a fotó. Ha a leíró fényképezőgép egymondatos zanzáihoz hasonló szöveg is társulna a képekhez, akkor Richardson szerint könnyebb dolga lenne a fotósoknak.