Bizonytalan az amerikai Megaupload-per sorsa

Vágólapra másolva!
Eljáráshibák miatt veszélybe kerül a Megaupload fájlcsereoldal elleni per. Az ügyben még idézés sem történt, és erősen kérdéses, hogy a vádlottat egyáltalán ki lehet-e adni az Egyesült Államoknak.
Vágólapra másolva!

Eljárási hibák miatt komoly kétségek merültek fel a világ legnagyobb fájlmegosztó oldala, a Megaupload és annak alapítója, Kim Dotcom ellen indítandó esetleges amerikai pert illetően. Liam O'Grady amerikai szövetségi bíró szerint előfordulhat, hogy az Egyesült Államokban nem lehet perre vinni az ügyet.

"Őszintén nem tudom, hogy lesz-e valaha per ebben az ügyben" - jelentette ki O'Grady egy meghallgatáson. A legnagyobb probléma az eljárással, hogy az Egyesült Államok hivatalosan soha nem idézte be sem az Új-Zélandon élő Dotcomot, sem a cégét. Az idézés valószínűleg eddig azért nem történt meg, mert, eltérően a természetes személyektől, cégeket nem lehet az Egyesült Államok joghatóságán kívül beidézni - fejtette ki a New Zealand Herald című lapnak Ira Rothken, a Megaupload és Dotcom egyik ügyvédje. Ahogy O'Grady fogalmazott, a hivatalos idézés hiánya miatt a MegaUpload-ügy "csak úgy lóg a levegőben".

A kiadatási eljárás ennek ellenére továbbra is folyik a korábban Kim Schmitz-ként ismert német származású alapító ellen, akit az Egyesült Államokban - a Megaupload szerverein tárolt filmek és zenék miatt - a szerzői jogok megsértésével vádolnak. Ahhoz, hogy Új-Zéland kiadja Dotcomot az Egyesült Államoknak, a rá kiszabható maximális büntetésnek meg kell haladnia az öt évet, azonban Új-Zélandon a szerzői jogok megsértéséért legfeljebb négy év börtön adható. A védelem másik kulcsfontosságú érve a kiadatás ellen, hogy Dotcomot valamint hat társát nem a kiadatási törvény hatálya alá tartozó ügyekkel vádolják - mondta Rothken.