Rendőrnek adja ki magát a zsaroló vírus

Vágólapra másolva!
A Scotland Yard nevében gyűjt pénzt egy új vírus: a kártevő lezárja a felhasználó PC-jét, amit csak egy száz fontos büntetés befizetése után hajlandó feloldani.
Vágólapra másolva!

Pedofil anyagok letöltésére és terrorizmus gyanújára hivatkozik a felhasználók számítógépét lezáró kártevő. A vírus által megjelenített szöveg szerint a gép feletti uralmat csak úgy nyerhetik vissza a felhasználók, ha befizetik a 36 ezer forintnyi büntetést tetteikért. A kártevő angol fontban kéri a fizetségek az Ukash fizetési szolgáltatón keresztül, és azt állítja magáról, hogy a Scotland Yard nevében jár el.

"Valódi bűnüldöző szervek sosem lépnének ilyen módon kapcsolatba az emberekkel, és nem követelnének pénzt" - mondta a Scotland Yard szóvivője az új kártevőről. Az üzenet úgy van megírva, hogy megijessze a felhasználót, rávéve, hogy befizesse a száz fontot.

Kétezer dollárból bárki kiberbűnöző lehet

A zsaroló kártevőt a BlackHole nevű kiberbűnözőknek készített szoftvercsomag segítségével terjesztik. A feltört weboldalakra felmásolható BlackHole számos támadókódot tartalmaz, amit egyenként végigpróbálgat a látogatók böngészőjén. A hackercsomagot kétezer dollár körüli összegért lehet megvenni.

Az F-Secure adatai szerint tizenhárom ország több ezer számítógépét fertőzte meg a zsarolós kártevő. A legtöbb esetben a böngésző kiegészítők (például Java, Flash) hibáin keresztül jutott be a gépre a rosszindulatú kód. A fertőzés észrevétlen marad, amíg a felhasználó újra nem indítja a számítógépet.

Az F-Secure szakértője azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy készítsenek gyakran biztonsági másolatot, hogy a zsarolós vírusok ne ejthessék túszul értékes adataikat. Az antivíruscég által W32/Revetonnak nevezett vírus eltávolításához szükséges lépések megtalálhatók az F-Secure oldalán.