Decemberben indul a negyedik mobilszolgáltató

Vágólapra másolva!
Az év végére Budapest belső kerületeit már saját mobilhálózattal kívánja lefedni az állami tulajdonú cégek konzorciumaként létrejött MPVI Mobil Zrt., de az év végén belföldi roamingpartnerein keresztül már országos lefedettséget fog biztosítani. Az indulás előtt álló operátor a hanghívás mellett mobilinternetes szolgáltatások beindítását is tervezi, és az árak mellett a szolgáltatások kedvezőbb használati feltételeivel akar vonzóbb lenni leendő ügyfelei számára.
Vágólapra másolva!

Az MPVI Mobil Zrt.-t három állami tulajdonú cég, a Magyar Posta Zrt. (10%), a Magyar Villamos Művek Zrt. (45%) és az MFB Invest Zrt. (45%) konzorciuma hozta létre azt követően, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciapályázatán megszerezte a működéséhez szükséges rádiósávok használati jogosultságát.

A telített piacban is látnak lehetőséget

Az MPVI nem ezen a néven, hanem egy még be nem jelentett márkanéven kínálja majd szolgáltatásait. A társaság úgy véli, hogy annak ellenére nyereségesen tud majd működni, hogy a hazai piacon száz százaléknál is magasabb a mobiltelefonok elterjedtsége. A társaság arra számít, hogy a meglévő szolgáltatóktól csábítanak majd át ügyfeleket: Schmidt Pál, az MPVI igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy a cég szerint még lejjebb lehet nyomni a fokozódó versennyel a jelenlegi mobiltarifákat. Ugyanakkor a negyedik mobilszolgáltató nem csupán ebben, hanem kedvezőbb feltételekkel - például rövidebb idejű hűségszerződéssel - akarja majd magához csábítani az ügyfeleket. Emellett jelentős szerepet szánnak a különböző automatizált rendszerekben - riasztó, intelligens villanyóra - alkalmazott mobilszolgáltatásoknak is; ezek ugyan a szolgáltatóknak minimális hasznot generálnak, de ha nagyszámú előfizető használja őket, lehetséges nyereséget termelni kiszolgálásukkal.

Decemberben indulnak

Az MPVI Mobil pénteki sajtótájékoztatóján a cég bejelentette, hogy az év végére Budapest belső kerületeiben már saját hálózatán tervezi elindítani szolgáltatását, ami a hangszolgáltatások mellett mobilinternetet is magában foglal majd. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábbi határozata értelmében a másik három hazai mobilszolgáltatónak az induláskor kötelező lesz belföldi roamingszolgáltatásokat nyújtania az induló mobilcégnek, hogy az országos lefedettséget tudjon biztosítani ügyfeleinek, így a negyedik mobiltársaság szolgáltatásai valószínűleg egész Magyarországon elérhetők lesznek, bár a rivális szolgáltatások a rájuk kirótt roamingszolgáltatások miatt bírósághoz fordultak.

Az MPVI a hálózatépítéshez és egyéb beruházásokhoz szükséges pénzügyi forrásokat banki finanszírozásból, valamint saját tőkéből fogja fedezni. Az MPVI Mobil igazgatóságának elnöke Kalmár István, aki egyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai elnökhelyettese, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának tagja, valamint a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke. Az MPVI bemutatkozó sajtótájékoztatóján Kalmár visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az előbbi testületekben való tagsága aggályos lenne, mivel elmondása szerint csak tanácsadó, nem pedig szabályozó szervezek tagja. Az állami mobilszolgáltatónak még nincs vezérigazgatója, személyéről a társaság első közgyűlésén fognak dönteni.