Vágólapra másolva!
A kanapé melletti puffban mélynyomó, selyemfestmény mögött hangfalak rejtőznek egy akusztikus bútorokat gyártó, nemrég indult vállalkozás műhelyében. Az erzsébetvárosi garázscég termékeit főként tehetős nők választják, akiket taszít a hagyományos hifieszközök ridegsége. A néhány fős manufaktúra megrendelőinek többsége nagy szobával rendelkezik, de szerintük akár egy panellakásban is csaknem tökéletes hangzást lehet elérni megfelelő akusztika kialakításával.
Vágólapra másolva!

Bár a Bizsók Akusztikus Bútor Manufaktúra extrém kinézetű hangrendszerei bármilyen luxuskatalógusban megállnák a helyüket, azokat egy jóval kevésbé nagyvilági helyen állítják össze: egy Keleti pályaudvar mögötti utca korábban varrodának használt alagsori műhelyében. A vállalkozás neve onnan ered, hogy a cég specialitása olyan hifiberendezések gyártása, amelyek nem hasonlítanak semmilyen műszaki berendezésre, de hangzásuk ennek ellenére csúcsminőségű.

A Bizsók-műhely bemutatószobájában a mélynyomót például a kanapé melletti puffba rejtették, a hangfalak felett pedig átsiklik a tekintet, nem tűnnek audioeszköznek: egyes modellek falon lévő festményre hasonlítanak - ezeket Somogyi Réka selyemfestő művész alkotásai díszítik -, mások pedig csipkedíszes dizájnos állólámpára hajaznak leginkább.

Az akusztika gyakran háttérbe szorul

Az egyedi külsejű hangfalak a manufaktúra névadó konstruktőre, Bizsók Vajk fejében születtek meg, akinek egy korábbi munkahelyén, egy belsőépítészettel foglalkozó társaságnál merült fel először a belső térrel tökéletesen összhangban lévő hangfalak megépítésének ötlete. "Néhány éve még senki sem foglalkozott a belterek akusztikájának megtervezésével, a szállodák előtereiben is legfeljebb azzal törődtek, hogy az álmennyezetbe rejtsenek néhány hangszórót, amely a háttérzenét szolgáltatja."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AiTeouOIazBhcse7
Nézze meg, hogyan készülnek a művészi hangfalak!

Ezek hangminősége Bizsók tapasztalatai szerint sosem jó, egy földön álló hangfal elhelyezésére sokszor nincs hely, a falakra szerelt hagyományos hangfalak pedig nem esztétikusak. Ezek felváltására szánja a cége a bútorhoz hasonló kivitelű hangfalakat, amelyek formáját, anyagát, színét és mintázatát minden esetben a megrendelő egyedi igényei alapján dolgozzák ki, így az tökéletesen illeszkedni fog például a kanapéhoz, függönyhöz, szőnyeghez vagy tapétához.

Szép hangfalat nők is vesznek

Bár a profi hangzású eszközök iránt az esetek többségében férfiak érdeklődnek, a Bizsók manufaktúra termékei a nőket győzik meg először: őket zavarja jobban, hogy a hagyományos hangfalak fekete dobozai, hasábjai nem passzolnak tökéletesen a bútorhoz. A megrendelők - bizonyos fizikai korlátok között - jócskán eltérhetnek a hagyományos hangfalformától: az extra lapos vagy más egyedi formájú hangsugárzók megfelelő hangzásának kikísérletezése sok munkát igényel.

Fotó: Szedlák Ádám [origo]
A kanapé melletti puff rejti a mélysugárzót


A cégnél a tervezést számítógépes programokkal végzik ugyan - ezzel készülnek az ügyfélnek adott látványtervek, de digitálisan lehet szimulálni a hangdoboz eltérő kivitelét és a hangszórók elhelyezésének hatásait is. Ennek ellenére egy-egy teljesen új kivitelű hangfal megépítéséhez több prototípus modell megépítésére is szükség lehet, hogy a valóságban is kikísérletezzék a hangfal dobozában lévő csillapítások, hangot vezető rések optimális elhelyezését a tökéletes hangzás eléréséhez, amelyet a cég saját hangmérnöke vizsgál be műszeres mérésekkel.

Hatszázezer forint, egyedi készítés

A legolcsóbb falra szerelhető Bizsók akusztikus bútor párja hatszázezer forintba kerül - ez a high-end szegmensben még nem is számít elképesztően drágának -, felső határ pedig gyakorlatilag nincs, egy felső kategóriás hangszórókkal, minőségi anyagokkal borított hangfal akár több millió forintba is kerülhet. A hagyományos audiofil-üzletekkel ellentétben a manufaktúrában akár házimozira szánt több hangszórós rendszerek kiépítését is vállalják. Az igényes megrendelőnek azonban akár két hónapot is kell várnia a termék elkészültére, bár ez az egyedi gyártású termékek esetén nem szokatlan.

Bizsók Vajk az [origo]-nak elmagyarázta, hogy cégük belsőépítész-stúdiókkal működik együtt, megrendelőik többsége a lakás átépítésével párhuzamosan rendeli meg az otthonhoz tökéletesen illeszkedő hangrendszert is. A hangfalakat a hifiberendezésekkel összekötő kábeleket ugyanis csak a padló alatt vagy a falba vésve, esetleg gipszkarton mögött húzva lehet elrejteni: ha ezek kilátszóanak, az igényes kivitelű hangfalak által nyújtott esztétikai élmény sem ér semmit.

Forrás: Bizsók Akusztikus Bútor
Igény szerint csipkét is szerelnek a hangfalra

Speciális esetekben nem csak a hangfalat, hanem az azokat meghajtó erősítőket is maga a cég építi: a manufaktúra egyik ügyfele például egy hétszobás lakás minden helyiségét falra szerelhető hangfalakkal szereltette fel, így ha, mondjuk, kimegy a nappaliból, a konyhában is azonos minőségben hallgathatja a kedvenc zenéjét. Ehhez azonban egy tizennégy csatornás speciális erősítő megépítésére volt szükség, a boltokban ugyanis nem lehetett venni ilyen extra igényeket kiszolgáló berendezést.

Panelben is lehet valakinek jó hifije

A hangfalkonstruktőr elmondása szerint bár tipikus megrendelőik nagy alapterületű lakással rendelkeznek, akár egy panellakásban sem tartja kizártnak a kiváló minőségben való zenehallgatást. Bizsók Vajk szerint a kis alapterületű szobákban leginkább a mély hangokkal adódnak problémák, mert ebben a frekvenciatartományban a közeli falak között nem tud kialakulni egész hanghullám. Ennek nyomán zenehallgatáskor kellemetlen búgó hangok alakulhatnak ki, bár ez házimozis felhasználásnál kevésbé zavaró.

Kis lakásokba a vállalat szakértői gyakran sztereó rendszereket javasolnak a több hangfalas, házimozis rendszerek helyett: egy jól felépített sztereó tér is tudja érzékeltetni azt, hogy - mondjuk - egy akciófilmben honnan tüzelnek. A hangfalakat építő szakember egyébként sem javasolja a miniatűr hangfalakkal szerelt dizájnos házimoziszetteket, amelyek már csak a fizika törvényei miatt sem szólhatnak tökéletesen, hangzásukat ehelyett a hangjel digitális manipulálásával próbálják javítani a gyártók, ez viszont sokszor gyökeresen megváltoztatja a felvételek eredeti hangzásvilágát.

Fotó: Szedlák Ádám [origo]
Nem festmény, egyedi hangfal

Bizsók úgy véli, a legtöbbet magán a hangfalon kívül egy szoba akusztikai kialakítása számít a zenehallgatás minőségében: hol vannak a bútorok, van-e szőnyeg a padlón, függöny az ablak előtt. A hangfalkábelek befolyása sokadrangú, ez utóbbiból elegendő jó minőségűt vásárolni. A szakember szerint a hifieszközök esetében a tiszta hangzás elérése a legfontosabb cél, ha ugyanis sok a zavar a lejátszott zenékben, az nem pihenteti, hanem lefárasztja a hallgatók agyát, amely önkéntelenül is javítani igyekszik az észlelt hibákat.

Nem lesz tömegtermék

Az erzsébetvárosi műhely munkatársai nem gondolkoznak sorozatgyártásban, kizárólag egyedi építésű hangfalak készítését vállalják, tömeggyártású termékekkel ugyanis már eleve telítve van a piac. Bár a cég megrendelői kérhetnek egy korábban elkészült modellhez hasonló modellt, sosem készítenek két teljesen azonos hangfalat. Nem csak festményt lehet rendelni a hangfalra, hanem fotót is, esetleg ledes háttérfényt is felszerelnek ezekre, vagy működő állólámpába építik azt. Bár a cég a puffba szerelt mélysugárzótól még komoly eladásokat remél, egyéb bútorokba - például fotelbe vagy szekrénybe - nem tervezik hangrendszerek beépítését, mert elmondásuk szerint "mindenképpen a jó ízlés határai között maradunk".