Rejtélyes céget alapítottak techguruk és űrkutatók

Vágólapra másolva!
Egyelőre a nemzetközi sajtó is csak találgatja, hogy miben utazik majd a Planetary Resources nevű cég, amelynek alapítói között Eric Schmidt Google-vezért, Larry Paget, a keresőóriás alapítóját, Charles Simonyi magyar származású milliomost és Ross Perotot, az Egyesült Államok egyik leggazdagabb emberét lehet megtalálni. A cég céljairól leginkább az árulkodik, hogy első sajtótájékoztatóján űrturisták, asztronauták és korábbi NASA alkalmazottak fognak beszélni.
Vágólapra másolva!

Az előzetes ígéretek szerint a Planetary Resources két területet fog összekötni: az űrkutatást és a természeti kincsek kiaknázását. Az ambiciózusan megfogalmazott sajtóközlemény szerint dollárbilliókkal (ez alatt valóban billió, és nem milliárd értendő) fog hozzájárulni a vállalat a világ GDP-jéhez.

A legnépszerűbb, elsőként a Technology Review szaklap által megírt tipp szerint a cég aszteroidák bányászatával fog foglalkozni. A lap szerint mindenünk megvan a Földön - élhető környezet, olaj - amire szükségünk van, ritkafémeket, nyersanyagokat viszont megérheti az űrből beszerezni.

A cég vezetésében is szerepet vállaló Peter H. Diamandis az egyik korábbi TED konferencián már előadta, hogy az űr rejti az összes olyan erőforrást, amire szüksége van az emberiségnek - írja a The Verge technológiai blog. Diamandis szerint az űrben végtelen mennyiségben áll rendelkezésre tér, fémek és ásványok. Az előadásban szó volt az aszteroidák bányászatáról is, a befektető azt állította, hogy a ritkafémek piacán kereskedve meg lehetne finanszírozni egy 20 billió dollár értékű nikkel-vas aszteroida feldolgozását.

A Planetary Resources április 24-én tartja első sajtótájékoztatóját, amelyen várhatóan kiderül, hogy pontosan mivel fog foglalkozni a cég, és hogy a technológiai szektor legnagyobb emberei és az űrkutatás gurui miben láthatják a jövőt.