Okostévét épít új bútorába az IKEA

ikea tévéállvány okostévével
Vágólapra másolva!
A svéd bútoráruház-lánc bejelentette, hogy okostelevízióval, Blu-ray lejátszóval, és hangrendszerrel egybeépített tévéállványt dob piacra. Az IKEA szerint megoldásával egyszerűen száműzhetők a kütyüket összekötő csúf kábelek a nappaliból, ezeket ugyanis az állvány jótékonyan elrejti a szem elől, ráadásul az egész rendszert egyetlen távirányítóval lehet majd vezérelni.
Vágólapra másolva!

Az IKEA Uppleva nevű új termékét a vállalat svéd központjának honlapján jelentette be. A bútorgyártó YouTube-csatornáján publikált promóciós videóból kiderül, hogy a cég azért döntött a tévét, médialejátszót, és hangrendszert is tartalmazó all-in-one megoldás piacra dobása mellett, mert csak így tudta hatékonyan megoldani, hogy a bútorból sehol ne lógjanak ki a nem túl esztétikus drótok.

Okostévé, Blu-ray és USB is lesz benne

Azt, hogy az all-in-one bútorban melyik gyártó készülékeit fogják beépíteni, még nem tudni, de a bemutatóvideóban közölt technikai specifikációk alapján a szettben felsőkategóriás eszközök kapnak helyet. A televízió 400 hertzes képfrissítést kínáló, ledes háttérvilágítással rendelkező LCD-okostévé, amely beépített wifitámogatással, internetböngészővel és USB-csatlakozókkal is rendelkezik. És igény szerinti színben lehet hozzá a tévé kávájára illeszthető ledest háttérvilágítást is választani.

Az Uppleva bemutatóvideója

A szettben egy mp3-akkal is kompatibilis, és iPod-dokkolóval is felszerelt Blu-ray-lejátszó is megtalálható, amely FM-rádiót is tartalmaz. A bútor egy sztereó hangszórót is beépítve tartalmaz, amely az állványtól függetlenül a szobában elhelyezhető, ahhoz színben passzoló vezeték nélküli mélysugárzóval 2.1-es hangrendszerré egészül ki.

Búcsú a kábelek és a távirányítók rengetegétől

Az állványt úgy alakították ki, hogy az eszközöket összekötő kábeleket rejtett csatornákban lehet elvezetni. Ezen kívül egy fióknyi hely a vásárló meglévő elektronikai berendezésének - például beltéri egység, játékkonzol - raktározására is rendelkezésre áll. Ennek előlapját a bemutatóban elhangzó információk szerint olyan lyukacsos anyagból alakították ki, amelyen keresztül a távirányító infravörös fénye is képes áthatolni. Az Upplevát egyébként az IKEA úgy alakította ki, hogy a tévé és a médialejátszó egyetlen távirányítóval vezérelhető.

Itthon csak később várható

Az Uppleva a cég tájékoztatása szerint három különböző méretű televízióval felszerelve lesz megvásárolható, a legkisebb változathoz 24 colos, vagyis 61 centiméteres képátlójú tévé jár majd, ára pedig 6500 svéd korona, vagyis mintegy 216 ezer forint lesz, a nagyobb változatok árai még nem ismertek, ezek közül egyébként a 46 colos modell lesz a legdrágább. A bútor és a hozzá tartozó tévé több különböző színben is elérhető lesz, és öt év garancia jár majd hozzá.

Forrás: IKEA

A műszaki eszközöket is tartalmazó tévéállványt elsőként az IKEA stockholmi áruházában fogja piacra dobni júniusban, ősszel azonban más svéd, illetve francia, olasz, lengyel, spanyol és dán piacokon is kapható lesz a termék. Magyarországon az Uppleva jövő tavasztól lesz megvásárolható, a termék hazai árai azonban még nem ismertek - mondták el az IKEA hazai képviseletén az [origo]-nak.