Mit tud egy táblagép harmincezerért?

tablet táblagép
Vágólapra másolva!
Az iPad árának töredékéért is lehet már táblagépet kapni: két kevéssé ismert, olcsó modellen vizsgáltuk meg, milyen feladatokra alkalmasak és mi bizonyul túl nagy falatnak számukra. Igaz-e, hogy az Android 4.0 a filléres gépeket is felturbózza, és hogy hamarosan sokan fogunk olcsó tabletet használni?
Vágólapra másolva!

Tapasztalataink szerint egy átlagember nagyjából harminc-ötvenezer forintos árat tartana elfogadhatónak egy táblagépért, százötvenezer forintért - ennyibe kerül egy új iPad - a felhasználók zöme még inkább egy teljes értékű noteszgépet választ magának. Tavaly karácsonykor már teszteltünk ugyan olcsó táblagépeket, ám tavasszal megérkezett a fapados tabletek újabb generációja: a harmincezer forintos Ghoo Tab 7000 és a tízezer forinttal drágább Wayteq xTAB-70i készülékek, amelyek már a Google legújabb szoftverét, az Android 4.0-t futtatják.

Mindkét típus korrekt módon össze van szerelve, de a Wayteq több mint egy centiméteres vastagságával kissé bumfordi és nehéz (410 gramm), míg a Ghoo készülék jóval könnyebb (350 gramm) és vékonyabb is - olyannyira, hogy a vékony műanyag hátlapon át könnyű ujjal zavart kelteni a képernyő folyadékkristályai között is, bár ez csak némi hullámzást okoz, maradandó károsodást nem.

A tabletek Viagrája az új Android

Normál esetben egy szoftverhez kiadott verziófrissítés nem bír nagy jelentőséggel, de az Android esetében a 4.0-s kiadás kivételes jelentőségű. A Google fejlesztői sokat optimalizáltak a szoftveren, így az okostelefonok és táblagépek fürgébbé váltak általa. A változás különösen a 2.3-as verzióhoz képest érzékelhető számottevően, ami kifejezetten az olcsó készülékeknél jön jól: ezeket ugyanis tipikusan gyengébb hardverrel szerelik fel, ezért a szoftver hibái még hangsúlyosabbak jönnek elő rajtuk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A széles és a tömzsi: balra a Ghoo, jobbra a Wayteq táblagép

Bár egyik készülék sem olyan fürge, mint a legdrágább iPad, a két olcsó tablet bekapcsolásakor nem érződik, hogy a rendszer zavaróan lassan működne, pedig ez korábban az olcsó táblagépek szinte kötelező velejárója volt.

Ne számítsunk iPad-képernyőre

Miben gyengébbek akkor a fapados modellek a középkategóriás társaiknál? Leginkább a képernyőjük minőségében, ami sokkal rosszabb a középkategóriás modellekénél. Utóbbiaknál elterjedt az 1280x800 pixeles felbontás, ami már elég jó olvashatóságot biztosít, még ha nem éri is el az új iPad Retina-kijelzőjének minőségét. A Wayteq és a Ghoo tabletek ennél jóval szerényebb látványt kínálnak: az előbbi készülék hagyományos képarányú LCD-je 800x600 pixeles, az utóbbi szélesvásznú megjelenítője 800x480 pixeles felbontást kínál.

Ez bizony nem biztosít ultrarészletes látványt, szabad szemmel is láthatók a képpontok, ami sokat ront a szövegek olvashatóságán. Persze a facebookos bejegyzéseket és az e-maileket ezeken a kütyükön is el lehet olvasni, de az biztos, hogy a többoldalas oknyomozó cikkeket egy ilyen tableten sem kényelmesebb olvasgatni, mint egy hagyományos monitoron. Nem szereztünk túl jó tapasztalatokat a tableteken a Skype-pal sem: valamilyen probléma miatt sem a video-, sem pedig a hanghívás nem akart működni normálisan. Az előbbi esetben a hívó fél arcát takarták ki rózsaszín csíkok, a beszéd pedig a sokadik próbálkozásra is digitális zajfoszlányokra esett szét.

Megbirkóznak a filmekkel

Meglepően jól teljesítettek viszont a tabletek a filmek lejátszása terén. A Ghoo modell alapesetben két gigabájt, a Wayteq három gigabájt háttértárat kínál adataink tárolására, bár a kapacitást microSD-kártyákkal ki lehet bővíteni. Nem kell azonban feltétlenül az eszközre másolni a filmeket, ha van otthon wifirouter, akár a PC megosztott mappáiban vagy hálózati merevlemezen lévő filmeket is le lehet játszani a tabletekkel, például az ES File Explorer nevű ingyenes applikáció segítségével.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Ghoo tablete kompaktabb és könnyebb

Próbáink során mindkét eszközt sikerült rávenni a nagyfelbontású filmek lejátszására, bár a HD-nél kisebb felbontású képernyő miatt a filmek minősége valamelyest romlik, ez nem túlságosan zavaró. Ahhoz, hogy minden filmet szaggatásmentesen megnyithassunk, időnként váltogatni kellett az Android szoftverboltból ingyenesen letöltött applikációk között: hol egyik, hol másik vált be a lejátszáshoz. A HD-videózáshoz gyors, n-es szabványt támogató wifirouterre van szükség, de a gyors átvitelt biztosító technológiát mindkét eszköz támogatta. Szélesvásznú képernyője miatt a Ghoo olcsó táblagépe jobb választás lehet a fotelben való mozizáshoz.

Egyszerűbb játékokkal elboldogulnak

Gyerektabletnek mindkét eszköz jó választás lehet: bár nem képesek minden látványos, háromdimenziós grafikájú játékot futtatni, ezek sokszor még a középkategóriás modelleken sem futnak, csak a drágább, nagyobb teljesítményű grafikus gyorsítóval szerelt tableteken érhetők el. De az Angry Birds, a LEGO hivatalos játéka, autóversenyes, lövöldözős, rajzolós játékok jelentős számban futottak ezeken a tableteken is. A Ghoo modellen az Android piactere kevesebb elérhető játékot jelenített meg, ez a készüléket forgalmazó Speedshop szerint azonban csak a szoftver lokalizációs problémájából adódik, amihez hamarosan elérhető lesz a javítás.

Mire jó a fapados tablet és mire nem?

Alacsony áruk miatt a két olcsó tablet egyikét sem szerelték fel műholdas navigációval, pedig azzal együtt sokkal jobb vételnek számítanának egy autós GPS-nél, hiszen jóval nagyobb a képernyőjük mérete. Az olcsóbb Ghoo készülékből még a Bluetooth is hiányzik, pedig a vezeték nélküli átvitel segítségével például külső billentyűzetet lehetne kapcsolni a tablethez. Akkumulátoros üzemidőben az olcsó tabletek némileg gyengébbnek bizonyultak drágább társaiknál, de átlagos használat mellett ezek sem merülnek le egy nap alatt, folyamatos streamelés mellett pedig két-három film hosszán át bírják energiával.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Wayteq olcsó modellje vastagabb és masszívabb darab

Összességében úgy találtuk, hogy a legújabb fapados tabletek már egészen használhatók, ellentétben egy-két évvel korábban kiadott elődeikkel, amelyek gyakorlatilag bármely feladat elvégzésére alkalmatlanok voltak. A Wayteq és a Ghoo tabletek közös gyengéje a kis felbontású képernyő: ezek miatt hosszú cikkek, e-könyvek kényelmes olvasgatására nem alkalmasak ezek a készülékek. Ugyanakkor filmezésre és nem felsőkategóriás hardvert igénylő játékok futtatására minden további nélkül használhatók, és jóval kevesebbe kerülnek például egy iPod Touchnál. Az olcsó modellek fejlődését szemlélve különösebb aggályok nélkül elhisszük a Google-vezér Larry Page-nek, hogy hamarosan sokan fogunk olcsó tabletet használni.