Mérges szülők perelik az Apple-t

smurf village
Vágólapra másolva!
Dühös amerikai szülők indítottak pert az Apple cég ellen: a felperesek azt tartják problémásnak, hogy az iPhone-ra és iPadre elérhető játékokon belül is lehet különböző virtuális javakat vásárolni, így a készülékekkel játszó gyerekek óriási számlát halmozhatnak fel.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium beszámolója szerint a felperes szülők szerint az iTunes szoftverboltban számos olyan játék érhető el, amelyeket teljesen ingyen lehet letölteni, de különböző fizetős bővítményeket lehet megvenni hozzájuk. A szülők szerint ezek a programok úgy vannak kialakítva, hogy a gyerekek szülői jóváhagyás nélkül vásároljanak akár húsz-huszonötezer forint értékű extra csomagokat a játékokhoz, például a Hupikék Törpikék világában játszódó Smurfs' Village-hez.

Az Apple jogászai az illetékes kerületi bíróságon a per elutasítását kívánják elérni, mivel a cég már megoldotta azt, hogy a szülők korlátozhassák a készülékről a virtuális javak megvásárlásának lehetőségét, bár ez korábban valóban nem volt lehetséges. Korábban a felhasználóknak elég volt egyszer megadniuk a bankkártyájuk adatait, a vásárlás előtt pedig csak egy egyszerű jelszót kellett begépelniük. Ezt sokan azért árulták el a gyereküknek, mert a jelszó nélkül ingyenes játékok telepítése sem volt lehetséges. Azóta a gyártó megoldotta, hogy a játékokon belül elérhető virtuális javakért csak egy újabb jelszó begépelését követően lehessen fizetni, vagy akár teljesen le lehessen tiltani azt a lehetőséget.

Forrás: iTunes

A szülőket képviselő jogászok szerint ez sem elegendő, szerintük ugyanis a gyerekeknek szánt játékokat eleve úgy tervezik, hogy vásárlásra sarkallják őket. Az appokon belüli tartalomvásárlás az amerikai versenyfelügyelet szerepét is betöltő Federal Trade Commission (FTC) figyelmét is felkeltette, amely kimondta, hogy a gyerekjátékok fejlesztőinek fel kell hívnia a szülők figyelmét a játékban elérhető fizetős szolgáltatásokra.