Atomerőmű kapacitását igényli az agyszimulátor

emberi agy
Vágólapra másolva!
Németországban fog megépülni, és egy teljes atomerőmű teljesítményét igényli majd működését az a szuperszámítógép, amellyel az emberi agy működését kívánják megfejteni kutatók. Az óriási teljesítményű komputer leghamarabb tizenkét év múlva kezdheti meg működését.
Vágólapra másolva!

Az agy működését szimuláló szupergép megépítését a brit Wellcome Trust Sanger Institute felügyeli, az ezt célzó projektben azonban az egész kontinensről részt vesznek majd tudományos kutatók. A projektet vezető Henry Markram professzor a Daily Mail című brit napilapnak elmondta, hogy a szuperszámítógép megépítése a rendszer komplexitása miatt legalább tizenkét évet vesz majd igénybe.

A tervek szerint a szuperszámítógépet egy düsseldorfi központban fogják megépíteni, költségeit pedig várhatóan az Európai Unió is egymilliárd euróval fogja támogatni, bár erről konkrét döntés csak a jövő hónapban születhet.

Egy atomerőmű kapacitását igényli majd

Ahhoz, hogy az emberi agy működését, molekuláris szinten modellezni tudja a szupergép, olyan óriási számítási teljesítményre lesz szükség, amelynek komputeres hátterének energiával való ellátása egy atomerőmű teljes kapacitást igénybe veszi, ami az egyik legnagyobb kihívást jelenti az agyszimulátor megépítői számára.

Az agyszimulátorral az agy precíz háromdimenziós modelljét is képesek lesznek előállítani, amelyet egy kifejezetten erre tervezett, virtuális valóságot használó térhatású vetítőn részletesen meg is tudnak majd vizsgálni a kutatók. Ha a szimulátor elkészül, akár új gyógyszerek hatásainak vizsgálatára is alkalmas lesz, amely jelentősen lecsökkentheti azok tesztelési folyamatának hosszát, de a szupergép a jelenleginél jóval fejlettebb mesterséges intelligenciával rendelkező robotok és számítógépek létrehozását is lehetővé fogja tenni.

Frankensteinnek tartják a tudósokat

Ugyanakkor Németországban nem részesült teljesen kedvező fogadtatásban a projekt: a helyi sajtó a szimulátor megépítésén dolgozó kutatókat "Frankenstein-csapat" gúnynéven emlegeti, utalva arra, hogy az emberi agy működésének manipulálása, illetve a gondolkodó komputerek megalkotása beláthatatlan következményekkel járhat.