Nem lesz könnyű a magyaroknak a zombijárvány idején

Vágólapra másolva!
A zombijárvány utáni világ hasznos erőforrásait felsoroló térképet készített egy amerikai marketingügynökség. A felszereléssel teli fegyverboltokat és kifosztható szupermarketeket kínáló Map of the Dead nem tud annyit Magyarországról, hogy megkönnyítse a hazai túlélők helyzetét.
Vágólapra másolva!

A túléléshez elengedhetetlen információkkal feltöltött térképet állított össze a Doejo digitális marketingügynökség. A térképen kategóriák szerint listázhatják a felhasználók a túléléshez szükséges erőforrások valószínű lelőhelyeit: fegyverboltokat, benzinkutakat, kórházakat, rendőrörsöket és katonai bázisokat. A térkép egy készülőben levő játék reklámjának készült, ám az internetezők már most birtokba vették.

A térképen az is szerepel, hogy mely területek lehetnek veszélyesek az élőhalottak támadása esetén, és hová menekülhetnek biztonsággal a túlélők. A nagyvárosok, zsúfolt területek ellenjavallt célpontok a világvége után, de még a kisvárosok meglátogatása is kockázatos lehet. A legbiztonságosabbnak azok a helyek számítanak, ahol kevés a megfertőzhető ember. A kontinensek közül például Ausztráliában van a legkevesebb járványgóc.

Elengedhetetlen a helyismeret

A térkép alapján a magyarok nem lesznek jó helyzetben, ha beköszönt a zombiapokalipszis. Az Arany Oldalak adatait használó Map of the Dead egy fegyverboltot sem mutat a városban, és túraboltból, sportüzletből sem tud sokat. A világvégén azok kerülhetnek jó helyzetbe, akik rendelkeznek helyismerettel, tudják, hol vannak apéldául a fegyvereket is áruló vadászboltok. Bár megoszlanak a vélemények, hogy egy zombiapokalipszis esetén az izomerővel működtethető fegyverek (például machete, balta) és közlekedési eszközök vagy az újratöltendő eszközök (például puskák, láncfűrész) növelik-e jobban a túlélés esélyeit, a választási lehetőségnek minden bizonnyal örülnének a felhasználók. A vidéki városokról még ennyit sem tud a térkép, a miskolciaknak vagy debrecenieknek egyáltalán nem segít a zombitérkép.

Forrás: [origo]
Talán egy telefonkönyv is többet segít, ha felkelnek a holtak

Az internetről vagy okostelefonról tájékozódó túlélők esélyeit javítaná, ha a térkép készítői bővítenék a boltok adatbázisát. A kempingüzletek, barkácsáruházak és tüzépek tele vannak olyan eszközökkel, amelyeket hatékonyan fel lehet használni az élőhalottak ellen. Megbocsáthatatlan az is, hogy a kitöréshez elengedhetetlen benzint és gázolajat kínáló kutak sincsenek jelölve a magyar térképen.

Tudományosan is meg lehet közelíteni a zombikat

Bár a zombi apokalipszist, az élőhalottak támadását a szórakoztató irodalom és a B-filmek tették népszerűvé, a tudósok fantáziáját is megmozgatta a világvége. Az amerikai járványügyi hivatal, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 2011-ben rövid blogbejegyzésben foglalta össze, hogy milyen erőforrásokat kell megszerezniük a túlélőknek a holtak feltámadásának esetén. A szervezet letölthető oktatóposztereket és a témát feldolgozó képregényt is adott ki. A zombik népszerűségéről sokat elmond, hogy a képregény megjelenésének napján az érdeklődők túlterhelték a CDC weblapját.

Forrás: [origo]
Rögtön megnyugtatóbb látvány Manhattanben, ahol van fegyverüzlet

A témát a Google Tudós tanulmánykereső segítségével is érdemes tanulmányozni. Rögtön kidobja például az Ottawai Egyetem négy matematikus hallgatójának tanulmányát (PDF), amelyben a zombijárvány terjedési sebességét és irányait ismertetik. Amennyiben a világvége bekövetkezte után még van idő olvasgatni, ajánlott ennek az áttanulmányozása, hasznos információkat tartalmaz az élőhalottak elleni küzdelemről.