Kacsa a ceruzaelemeket feltöltő csodakütyü

Vágólapra másolva!
Az elhasznált Energizer és Duracell ceruzaelemek újratöltését ígéri egy olcsó kanadai szerkezet, egy magyar szakértő szerint azonban a találmány egyszerű kacsa, mert egy szárazelemet működési elvéből adódóan nem lehet az akkumulátorhoz hasonlóan újratölteni.
Vágólapra másolva!

A SecondWind nevű töltő gyártója honlapján azt ígéri, hogy készülékével az akkumulátoroknál jóval olcsóbban megvehető, egyszer használatos szárazelemeket is újra lehet tölteni, így azok újból használhatóvá válnak. A cég honlapjának tájékoztatása szerint a készülékük másfél óra alatt képes négy darab AA vagy AAA méretű ceruzaelem feltöltésére. Arról azonban nem közöl információt, hogy egy elemet hány alkalommal lehet feltölteni, mielőtt teljesen használhatatlanná válik.

Forrás: [origo]

Így néz ki a szerkezet, ami állítólag nem működik

Az [origo] megkérdezte Dr. Nagy László elektrotechnikai szakértőt, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a forradalminak tűnő vívmány valóban működőképes-e. Nagy szerint elméletileg nem lehetséges az ilyesmi, ugyanis a hagyományos ceruzaelemek szárazelemek, amelyek használata során egy egyirányú kémiai folyamat megy végbe, amit utólag nem lehet visszafordítani. Vannak trükkök, amikkel kicsit meg lehet hosszabbítani az elem élettartamát, de ezek segítségével is csak néhány percnyi használatra elegendő extra energiát lehet kinyerni a telepből - magyarázta el a szakember.

Nagy László szerint már az is gyanús, hogy az univerzális töltőegység ára mindössze hatvan dollár, vagyis mintegy tizenkétezer forint, pedig szerinte ha valaki egy ilyen forradalmi eszközzel rukkolna elő, az biztosan ennél jóval többe kerülne.