Elektronikus ruhát kapnak a brit katonák

Vágólapra másolva!
Az elektromos áramot vezető szálakat szőnek a brit katonák készülő új ruhájának textiljébe: az e-ruha a harctéren használt kütyük egyetlen forrásból való energiaellátását teszi majd lehetővé, így a különböző kommunikációs és navigációs berendezéseket a katonáknak nem kell a jövőben külön-külön tölteniük.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium értesülései szerint a brit hadsereg speciális textilből készülő új ruházatát egy katonai konferencián mutatták be. A ruhák a brit Intelligent Textiles cég által kifejlesztett speciális anyagból készülnek, amelyekben elektromos áramot vezető szálak találhatók, amelyek a megfelelő zsebekbe vagy az elektronikus eszközök rögzítésére szolgáló szíjakba képesek elvezetni az energiát egyetlen, a katona által viselt központi áramforrásból.

A ruha fejlesztői szerint a harctéri mozgásban jelentős könnyebbséget jelent majd a katonák számára, hogy csak egyetlen nagy kapacitású akkumulátort kell viselniük, amely az összes általuk használt ezközt képes ellátni energiával. Ráadásul a ruhákat úgy tervezték, hogy szakadás esetén alternatív szálakon juttassák el a működéshez szükséges elektromos feszültséget a megfelelő felületekre. Az elektromos töltést vezető ruha a különböző kábelek használatát is szükségtelenné teszi, mivel az energia mellett adatok továbbítását is biztosítani tudja a harctéri berendezések között. A megoldás azt is lehetővé teszi, hogy a hátizsákban lévő akkumulátor a kesztyűbe továbbítson energiát, amely a kézben tartott eszköz működtetését teszi lehetővé.

Az e-ruha segítségével a katonák felszerelésének tömege jelentősen csökkenhet, mivel nem kell minden eszközhöz - például navigációs vagy kommunikációs berendezésekhez - különálló akkumulátorokkal magukkal cipelniük, és a kábelek sem akadályozzák majd mozgásukat. Az új felszerelésnek köszönhetően a táborba való visszatéréskor is elegendő lesz egyetlen központi akkumulátort feltölteni vagy töltött állapotúra cserélniük a sok különálló egység helyett. Az Intelligent Textiles májusban kezdi meg az intelligens ruházat tesztelését, amelynek sikere esetén már szűk körben meg is kezdődhet az e-ruhák használata, amelyek a tervek szerint két-három éven belül válhat széles körben elterjedtté.