Valós idejű riválisa lesz a Google Földnek

urthecast
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomásra rögzített kamerákkal tervezi egy kanadai cég a Google Földhöz hasonló, de valós idejű képet közvetítő szolgáltatást beindítását. A HD-felbontású felvételeket szabadon visszapörgethetik majd a netezők, és a számukra érdekes helyszínekről készült felvételeket is bármikor kikereshetik a rendszerben.
Vágólapra másolva!

Az UrtheCast (ejtsd: örszkeszt) szolgáltatást az orosz, európai, kanadai, japán és amerikai űrügynökségek együttműködésének eredményeként indíthatja el a fejlesztő kanadai cég. A társaság két speciális kamerát fog elhelyezni a Föld felett 350-400 kilométeres magasságban, 26 ezer kilométer/órás sebességgel keringő Nemzetközi Űrállomáson, amely naponta nagyjából tizenhatszor kerüli meg bolygónkat.

A brit Rutherford Appleton Laboratóriumban kifejlesztett speciális kamerákat az űrállomás egyik orosz építésű modulján fogják elhelyezni. Egyikük nagyfelbontású, a másik közepes felbontású mozgóképet fog rögzíteni, amelyet tömörítve továbbítanak a földi vevőállomásokra. Az űrben lévő kamera a tömörítésen és a képek rögzítésén túl semmilyen feladatot nem végez, az általa felvett nyersanyagok különböző korrigálását és optimalizálását a digitális kamera saját rendszere helyett földi számítógépek végzik majd el. A kamera üzemeltetése minimális beavatkozást igényel majd az űrállomás tagjaitól, a személyzet egyik tagjának havonta egyszer újra kell állítania a fókuszt a kamerákon, más teendő viszont nem lesz velük - olvasható a fejlesztők blogján.

Így működik majd az UrtheCast

Az adatok kicsomagolását a földi állomásokon végzik el, ahonnan a rögzített videoanyagot a világ különböző pontjain működő szerverparkokba továbbítják. A felhasználók egy webes felületen férhetnek majd hozzá az adatokhoz. Az UrtheCast kifejlesztőinek közlése szerint jelenleg semmilyen más cég nem szolgáltat valós idejű, HD-felbontású felvételeket a Földről.

Előre és hátra is lehet majd forgatni a Földet

Mivel a kamerák a Földnek mindig más-más pontjait pásztázzák, az UrtheCast rendszere bizonyos fokú interaktivitást tesz lehetővé: például lehetősége lesz a HD-felbontású videoanyag egyes részeinek kinagyítására, illetve a felvételek előre és hátratekercselésére. A tervek szerint a rendszerben egy évre visszamenőleg a bolygóról készült minden felvétel hozzáférhető lesz.

A szolgáltatás fejlesztői szerint az UrtheCastet leginkább a Google Föld és a YouTube keresztezéseként lehet leírni, mivel a rögzített felvételek között rá lehet majd keresni a felhasználókat érdeklő helyszínekre is, a rendszerben talált érdekességeket pedig egyszerűen meg lehet majd osztani a Facebookon és Twitteren is.

Forrás: urthecast
Az UrtheCast nagyfelbontású kamerája - még a Földön

Nem arra való, hogy a szomszédot lessük vele

Az UrtheCastet nem arra szánják, hogy a felhasználók a szomszéd udvarban napozó nőket lessék meg vele, segítségével azonban minden korábbinál pontosabban lehet dokumentálni nagy jelentőségű eseményeket, legyen szó tüntetésről, háborúról vagy természeti katasztrófa hatásairól. Mivel az űrállomásról érkező képet még a Földön fel kell dolgozni, és csak azt követően válik majd elérhetővé a felhasználók számára, csak közel valós idejű képközvetítést tud biztosítani. Ráadásul az rendszert kiszolgáló űrállomásnak mindig csak a bolygó egy-egy részletére van rálátása, ezért előfordulhat, hogy például egy friss budapesti helyzetképre órákat vagy napokat kell várniuk a felhasználóknak, de az UrtheCast képi adatbázisa valószínűleg még így is jóval frissebb lesz a Google Földnél.