Vágólapra másolva!
A számítógépes rendszerekkel kapcsolatos visszaélések jóval szigorúbb büntetését javasolja az Európai Unió illetékes szakbizottsága: ennek értelmében már az is bűncselekmény lenne, ha valakinek a számítógépén hackerszoftvereket találnak.
Vágólapra másolva!

A ComputerWorld technológiai lap hírportáljának értesülései szerint az Európai Bizottság civiljogi bizottsága megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely uniós szinten szabályozná a számítógépes rendszerek elleni támadások végrehajtói ellen foganatosítható, a jelenlegieknél szigorúbb jogi szankciókat.

A hackerszoftverek birtoklását is büntetnék

A javaslat értelmében például már nem csak az internetes támadások használatára alkalmas programok készítése, hanem ezek birtoklása vagy terjesztése is bűncselekménynek minősülne, amelyért legalább két év szabadságvesztést is ki lehetne róni a felhasználókra. Az nem derül ki a javaslatból, hogy a hatóságok mit minősítenének hackerszoftvernek, de a bizottság közlése szerint például a számítógépen tárolt jelszavakat visszakereső segédprogram is annak minősülhet, amelyet akár legális célra is használhat valaki saját PC-jén.

Azok a hackerek, akik végre is hajtanak valamilyen internetes támadást, például részt vesznek egy honlap túlterhelésében, legalább öt éves szabadságvesztésre számíthatnak a a javaslat elfogadása esetén olyan esetekben, ha a támadás valakinek pénzügyi kárt okoz. Ugyanakkor a javaslat szerint ha egy támadás végrehajtása nem okoznak kimutatható pénzbeli vagy erkölcsi károkat, annak elkövetése a jövőben sem lenne bűncselekmény.

A bűnszervezeteket súlyosabban büntetnék

A hálózatok, adatbázisok vagy honlapok elleni támadások mellett a jövőben az EU szigorúbban büntetheti azokat az eseteket, amikor valakinek a személyes adataival élnek vissza a világhálón. Az internetes visszaéléseket a jövőben akkor is súlyosabban büntetnék, ha azokat szervezett bűnszervezetek tagjai hajtották végre.

A kibertámadásokkal szembei hatékonyabb fellépés érdekében az EU tagállamaiban működő rendőrségeknek egy másik európai ország hatóságaitól érkező sürgős megkeresésre lefeljebb nyolc órán belül reagálniuk kell majd a javaslatban felvázoltak alapján. Az Európai Bizottság szerdán azt is bejelentette, hogy Hágában jövőre egy kiberbűnözés elleni uniós központot hoz létre, amely a szervezett online bűnözők tevékenységének visszaszorítására koncentrálja majd tevékenységét.