Nem várt az EU jóváhagyására a Google

Vágólapra másolva!
Annak dacára léptette érvénybe csütörtökön új adatvédelmi irányelveit a Google, hogy az Európai Unió jelezte a cégnek, hogy aggályai szerint az sértheti az európai adatvédelmi törvényeket.
Vágólapra másolva!

A keresőcég január végén jelentette be, hogy egységesíteni fogja adatvédelmi irányelveit, amelyek eddig minden egyes szolgáltatása esetében egyediek voltak. Az egységesítéssel a Google részben az adatkezelési szabályzatát akarja közérthetőbbé tenni, emellett azonban a cég új irányelvei azt is lehetővé teszik, hogy az egyik szolgáltatás használata során begyűjtött felhasználói adatokat összekössék egy másik szolgáltatással.

Ezzel a megoldással a Google szerint a szolgáltatások működésének hatékonyságát lehet javítani: ha például valaki a Gmailben folyamatosan oldtimerekről és luxusautókról levelezik, akkor a webes keresések sorána "jaguar" kifejezésre nem a ragadozó állat, hanem az autó kerül a találati lista elejére.

Az aggodalmak dacára életbe léptették az új irányelveket

A Google új, egységes adatkezelési irányelvei március elsején, csütörtökön léptek életbe, noha az Európai Unió korábban jelezte a cégnek, hogy az új szabályzat sértheti az uniós adatvédelmi törvényeket. A francia adatvédelmi biztos korábban megkérdőjelezte a irányelvek megváltoztatásának jogszerűségét is, melynek nyomán európai szintű vizsgálat indult a Google ellen - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.

A francia CNIL nevű civil adatvédelmi szervezet a múlt héten levélben arra kérte a Google-t, hogy az függessze fel új irányelveinek bevezetését a vizsgálatok idejéig, de a keresőcég erre végül nem volt hajlandó, bár a cég adatvédelmi szakértője közölte, hogy örömmel megválaszolja az esetleges aggályokkal kapcsolatos kérdéseket.

Az előzmények törlését javasolják

A Google szerint a felhasználók a Google.com/Dashboard oldalon minden róluk tárolt adatot megtekinthetnek, a Google.com/History lapon, vagy a YouTube.com/my_history oldalon pedig a keresések, megnyitott videók előzményeit is bármikor törölhetik, így az nem fogja befolyásolni a többi szolgáltatást.