Utunkba állt a Windows 8

win8 windows 8
Vágólapra másolva!
Rekordgyorsasággal, tíz perc alatt feltelepíthető a Windows 8 egy átlagos számítógépre, de a Start menüt leváltani hivatott új, Metro nevű kezelőfelület felhasználók millióinak okozhat idegőrlő perceket, ha a jelenlegi formájában kerül be a végleges verzióba. Kipróbáltuk, hogy mit tud az új Windows. 
Vágólapra másolva!

A Windows 7 hosszú idő óta a Microsoft leginkább nyűgmentes operációs rendszere, de a növekvő versenyben valami újat kell felmutatnia a cégnek: a redmondi mérnökök azt találták ki, hogy szoftverüket olyan univerzálissá teszik, hogy táblagépen és hagyományos PC-ken is kényelmesen lehessen használni. A Windows 8 első széles körben elérhető, majdnem teljes funkciós tesztverziójának vizsgálatakor elsősorban arra kerestük a választ, hogy az új Windowst imádni vagy utálni fogjuk.

A funkciók maradéktalan teszteléséhez kölcsönkértünk egy érintőképernyővel és Intel Core i3 processzorral szerelt Dell Inspiron One asztali egybegépet, hiszen a Windows 8 egyik legfontosabb újítása épp a tapogatható képernyőkre optimalizált, Metro nevű grafikus felület. A biztonság kedvéért egy régebbi, kisebb teljesítményű (Core 2 Duo lapkás) Lenovo ThinkPad X61-es szubnoteszgépre is felinstalláltuk az új Windowst, ezen ugyanis nem hogy érintőképernyő nincs, de még a tapipad helyett is csak egy pöcökegeret szereltek rá. Vajon elboldogul a Windows 8-cal?

Tíz perc alatt feltelepül

Az új Windows villámgyorsan feltelepül akár az új, akár a régebbi számítógépre: tíz-tizenöt perc alatt mindkét konfiguráción befejeződött az installálás, aminek során csak olyan egyszerű paramétereket kell megadni, mint a billentyűzetkiosztás, illetve a menü nyelve vagy a használt wifikapcsolat paraméterei. Ez egy kicsivel még gyorsabb mint a Windows 7 telepítése, bár már az is elég hamar elvégezhető volt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Start menü helyett ez a felület fogadja a felhasználót

A Microsoft oldaláról letöltött telepítő fájlt (.iso) DVD-re írtuk, de az ugyanott elérhető segédprogrammal akár egy legalább négy gigabájtos pendrive-ra is írhattuk volna a telepítőt, egy nagyon gyors USB-meghajtóval akár még ezen a sebességen is javítani lehetett volna. Egy biztos, a fürge telepítés jó pont, hiszen ez azt jelenti, hogy ha a rendszerrel bármi baj van, mindössze tíz percig tart újrahúzni a rendszert - ráadásul a Windows 8 alapból elhelyez a háttértáron egy olyan rejtett partíciót, amelyből bármikor képes visszaállítani az alaprendszert.

A telefonszámunkért cserébe megmenti az adatainkat

A telepítés legvégén a Windows 8 bekéri a Live-fiókunk felhasználói nevét és jelszavát - ha nincs ilyen, regisztrálni kell -, amire azért van szükség, mert ez a szoftver már automatikusan le tudja menteni egy tárhelyre a fotókat, beállításokat, dokumentumokat és mentett jelszavakat. Az adatokat magától szinkronizálja a rendszer több Windows 8-as számítógép között, így minden gépen a megszokott környezet fogadja a felhasználót, valamint újratelepítés után is könnyen visszaszerzi a fáradságos munkával tökéletesre csiszolt beállításokat.

Meglepő módon a Microsoft még a telefonszámunkat is bekéri a telepítési procedúra végén a jelszó-visszaállítási lehetőség miatt: ha elfelejtenénk a számítógép belépési jelszavát, SMS-ben küldenek egy újat a megadott számra.

Kérjük vissza a Start menünket!

A Windows 8 legradikálisabb újítása az, hogy száműzték belőle a Windows 95 óta a rendszerben lévő Start menüt. Ehelyett a windowsos okostelefonokról már ismert Metro nevű felület töltődik be a jelszó beírása után, és ide hoz vissza a Windows gomb is. Ez egy teljes képernyőt kitöltő grafikus felület, csempeszerű, ujjbeggyel könnyen megbökhető méretű ikonokkal.

Bár a bemutatóvideókon a Metro egy rendkívül könnyedén használható funkciónak tűnt, próbánk során meggyűlt vele a bajunk, mivel használata jelen állapotában nem olyan természetes mint mondjuk az iPadé. Utánaolvastunk a problémának a Microsoft honlapján, ahol felhívták a figyelmet arra, hogy az érintős felületet csak olyan képernyőn lehet tökéletesen használni, amely egyszerre akár öt ujj pozícióját is tudja érzékelni. Mivel ezt a Windows 7 még nem tette lehetővé, eddig a számítógépgyártók sem nagyon dobtak piacra ilyen eszközöket - így a háromszázezer forintos Dell egybegép is csak legfeljebb kétujjas vezérlésre képes, ami miatt sok gesztusparancs nem vagy csak sokadik próbálkozásra érhető el.

forrás: Microsoft
forrás: Microsoft

Start menü helyett ez a látvány fogad

Az érintésvezérléshez ráadásul nem árt az olyan kijelző, aminek nincs magas kávája, mert egyes lapozásokat a képernyő széléről kell indítani. Jelen állapotában nem tudni, hogy a tapasztalt Windows-felhasználókat vagy a számítógéppel most ismerkedőket fogja jobban összezavarni a táblagépen természetes, asztalin viszont kényelmetlen rendszer.

Érintőképernyő nélkül is erőltetik a Metrót

Nem lehet nélkülözni a Metrót az érintőképernyő nélküli gépen sem, derült ki azt követően, hogy a régi laptopon is elindítottuk a Windows 8-at. Az egérrel hiába keressük a Start menüt vagy például a Vezérlőpult ikonját, mint kiderül, a kurzort a képernyő jobb oldalára kell vinni, és annak hatására jelenik meg - néha csak sokadik próbálkozásra - egy felület, ahonnan a kereső és a beállítások is elérhetők.

Egyelőre nem látszik megoldhatónak a Metró teljes letiltása sem, mert a hagyományos Windows Asztalról hiányzik a programok indítására szolgáló Start menü, és a Sajátgépet is a Metró programindítóban rejtették el.

Telepítés egyetlen gombnyomásra

A Metró felületet egyedül a programok vásárlására és telepítésére szolgáló Windows Marketplace szoftverboltban találtuk kényelmesnek. A különböző kategóriák között egyszerűen lehet lapozgatni, a letöltött szoftverek pedig rögtön kikerülnek a programindító képernyőre. Itt látszik, hogy a teljesen új felületnek mégis vannak előnyei: olyan egyszerű új szoftvereket rakni a Windows 8-as gépre, mintha egy tabletre telepítenénk a legújabb Angry Birdsöt. A Tovább gomboknak és a trükkös telepítőknek valószínűleg végleg befellegzett.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Pasziánszozni tényleg jobb érintőképernyőn

A kivárás az egyetlen jó stratégia

A Windows 8 olyan beidegződésekre hívta fel a figyelmet, amelyeknek nem is voltunk tudatában. Ehhez pedig csak az kellett, hogy ezek a rutinok egyáltalán ne működjenek. F1-re nem jön be a Súgó, a Windows 3.1-gyel megtanult Alt-F4 kilépés vagy az Alt-X nem működik, a Start menü pedig eltűnt. A programokból való kilépésre, a köztük való váltásra ugyan vannak mozdulatparancsok, ám ezek a tesztre használt - vadonatúj, de még Windows 7-tel árult - gépen csak ímmel-ámmal működtek.

Pedig az operációs rendszernek csak két dolga lenne: az egyik, hogy biztosítsa a gép használatához kellő alapszolgáltatásokat, a másik pedig, hogy ne álljon a felhasználó útjába. A Windows 8 felhasználói bétája az utóbbi kritériumon gyászosan elbukik, a számítógép használata helyett azt kellett találgatnunk, hogy mégis mi hová került.

Az új megszokások idővel ki fognak alakulni, és előbb-utóbb a Start menüt keresgélő felhasználó lesz furcsa. De a Windows 8 tesztverzióját régebbi számítógépre most még nem érdemes telepíteni, és az érintőképernyős gépek vásárlása sem tűnik jó megoldásnak erre a problémára. A Microsoft új rendszere lényegesen jobban fog működni azokkal a laptopokkal, asztali gépekkel, amelyeket már a Windows 8-hoz terveztek, régi gépeken azonban egyelőre érdemesebb megtartani a meglévő szoftvereket.

A Windows 8 Consumer Preview nevű tesztverzióját bárki letöltheti a Microsoft honlapjáról. A szoftver minimálisan csupán 1 gigahertzes processzort, és egy gigabájt memóriát, továbbá a DirectX 9 környezettel kompatibilis videokártyát tartalmazó számítógépen futtatható. A háttértáron 16-20 gigabájt helyet foglal el, bár azt a Microsoft is beismeri, hogy ilyen alapkonfiguráción nem nyújt maximális élményt. A Windows 8 tesztváltozatához nem jár semmiféle terméktámogatás, az esetleges problémákra a szoftver hivatalos fórumán lehet választ keresni - angol nyelven.