Hifi hangformátumra cserélné az mp3-at Neil Young

Vágólapra másolva!
Steve Jobs támogatásával akarta kidolgozni új, az eddigi zeneformátumoknál jobban szóló saját zenekódolási eljárását Neil Young. A legendás rocker a D: Dive Into Media konferencián számolt be arról, hogy az iPodot megalkotó cég vezetője otthon bakelit lemezeket hallgatott.
Vágólapra másolva!

Elégedetlen a jelenleg elérhető zeneformátumokkal Neil Young. A zenész szerint a tömörített formátumok, például az Apple AAC-je csupán a zene öt százalékát tartalmazzák. A D: Dive Into Media konferencián tartott előadásán Young arról beszélt, hogy a világnak egy új, valóban hi-fi hangformátumra van szüksége. A zenész Steve Jobs-zal is folytatott tárgyalásokat arról, hogy a jelenlegi zenekódolási eljárásoknál hússzor jobb módszert kellene találni. Az Apple ikonikus vezetője, aki maga is bakelit lemezeket hallgatott otthon, pedig vevő volt az ötletre.

Young szerint az új formátum a stúdióban felvett zenei információk teljességét tartalmazná, még ha ez azt is eredményezné, hogy sokkal nagyobb fájlok keletkeznek. Elképzelhető, hogy a hordozható zenelejátszókra csak harminc album férne fel. Young szerint az új fájlok letöltése is több időt venne igénybe, számonként akár fél órát is, azonban ez nem jelenthet gondot, ha a felhasználók éjszakára bekapcsolva hagyják a lejátszót. "Egy jó alvás, reggel felkel [a felhasználó], és igazi zenét hallgat, ami a hangok száz százalékát tartalmazza" - vázolta fel elképzelését a zenész.

A formátum kidolgozására nincsenek gyakorlati tippjei a zenésznek, ezt a "gazdag emberektől" várja. A konferencián elmondta, hogy a közelmúltban elhalálozott Steve Jobsot meg tudta győzni az ötletének helyességéről. A zenész állítását Walt Mossberg, a konferencia szervezője és ismerőse is igazolta. Mossberg szerint Jobsot meglepte, hogy az emberek lemondtak a minőségről a kényelem kedvéért.