Robotokra cserélik az aknakereső delfineket

Vágólapra másolva!
Négy éven belül távvezérlésű torpedókkal váltja ki az amerikai haditengerészet aknakereső delfineit.
Vágólapra másolva!

A kifinomult érzékeléssel és merülési képességgekkel rendelkező tengeri emlősöket azért alkalmazza a haditengerészet, mert a tengerfenéken lévő veszélyes tárgyakat is észreveszik, amelyeket radarral nem lehet érzékelni. A UT San Diego amerikai napilap értesülései szerint a delfinek feladatait az amerikai haditengerészetnél 2017-ig fokozatosan robotjárművek veszik majd át. A speciálisan kiképzett delfinek helyett a kövőben 3,6 méter hosszú, torpedóra hasonlító, távvezérlésű vízijárművekkel végzik majd az aknák keresését és hatástalanítását.

A keresőgépek előnye, hogy a delfinekkel szemben bevethetésük előtt nem igényelnek hét évnyi kiképzést. Ugyanakkor a delfineket továbbra sem fogják nyugdíjba küldeni, például kikötők védelméhez, illetve a tengerfenéken lévő tárgyak felhozatalához a jövőben is közreműködnek majd a speciálisan kiképzett oroszlánfókákkal együtt.

Forrás: U.S. Navy

Az amerikai haditengerészet nyolcvan palackorrú delfint, és negyven oroszlánfókát alkalmaz ezekre a védelmi feladatokra. Ezeket az állatokat hadihajók fedélzetén lévő nagyméretű úszó medencékben tudják a bevetések helyszínére szállítani. A lap úgy tudja, hogy a delfineket Irakban és Bahreinben is bevetették ellenséges búvárok és aknák felkutatására.