Ezekkel nem játszhat az idén

Vágólapra másolva!
Hatalmas világgal rendelkező új GTA, közös lövöldözésre szánt Gears of War, egy sosemvolt jövőt bemutató BioShock, és a világ legismertebb régésznőjének, Lara Croftnak a múltját feltáró videojáték is érkezik 2013-ban. A zömében folytatásokat hozó év érdekesnek ígérkezik.
Vágólapra másolva!

Még a halálosan profi játékiparral is megesik, hogy késnek a jó előre beharangozott játékok. A 2012-re ígért címek egy részéről már lehet tudni, hogy csak jövőre kerül a boltokba. Van pár olyan játék is, ami elfelejtett ugyan megjelenni, de a fejlesztők kínosan kerülik is a kérdéseket velük kapcsolatban. Nemrég bemutattuk, mely játékokkal játszhatunk az idén, a folytatásban azok következnek, amelyek csak jövőre fognak megjelenni.


BioShock Infinite

Egy furcsa varázserővel megáldott lányt kell megszöktetnie a játékosnak egy léghajók által tartott, polgárháborús állapotban lévő amerikai mesevárosból. A BioShock-játékok alkotói két kaland után ki tudtak találni egy még hihetetlenebbet. A 2013 februárjára várható Infinite világa rendkívül furcsára sikerült: egyaránt benne van a húszas évek Amerikájának soha valóra nem vált jövője, és egy megtébolyodott bohócok által üzemeltetett vándorcirkusz legrémisztőbb lényei. A trailerek alapján a játéktervezőknek nem is kellett sötétet csinálniuk a pályákon, anélkül is félelmetes a lebegő városban játszódó történet. A rendkívüli látvány mellett a játékost az is le fogja kötni, hogy egyáltalán megértse a szerepjátékos elemekkel megtűzdelt lövöldözős játék történetét.

Kinek ajánljuk: Azoknak való, akik klisék helyett izgalmas új helyszíneket, máshol még nem látott megoldásokat várnak egy játéktól. A húszas évek cserepekre tört jövőjét más programban még nem lehetett látni.
Kinek nem való: Tériszonyosoknak nem való a BioShock Infinite, a levegőben lebegő jövőváros magasvasútjain zajló harcok még azoknak is kihívást fognak jelenteni, akik nem félnek a magasságtól.
Mire fog megjelenni: PC, PlayStation 3, Xbox 360

Gears of War: Judgment

A tapasztalat azt mutatja, hogy a jövő sci-fi háborúi sosem érnek véget. A kizárólag PC-re és Xbox 360-ra megjelenő Gears of War sorozatból átlag kétévente jelenik meg az emberek és a sáskáknak nevezett idegen faj harcait megéneklő újabb rész. A játék különlegessége, hogy több játékos is haladhat a sztori móddal egyszerre. A Gears of War: Judgmentet legjobban négyen lehet játszani, ekkor irányítja a szakasz összes katonáját emberi játékos. A tervezők azokra is gondoltak, akik nagyobb csoportban szeretnének együtt játszani. Több új többjátékos mód mutatkozik be a Judgmentben, amik a sztori mód befejezése után is leköthetik a Gears-rajongókat.

Kinek ajánljuk: A sorozat rajongóinak, akik alig várják, hogy a legújabb részt is végiglövöldözzék a barátaikkal.
Kinek nem való: Azoknak nem való az új Gears of War, akik jobban szeretnek egérrel és billentyűzettel játszani. Ez valódi konzolos program.
Mire jelenik meg: PC, Xbox 360

South Park: The Stick of Truth

A Stick of Truth-ban a játékos olyan lehetőséget kap, amit talán még egyetlen másik játék sem kínált fel: bekerülhet a South Parkba. Ehhez azonban meg kell barátkoznia az animációs sorozat szereplőivel. A barátkozást hátráltatja, hogy a városban a jó és rossz örök harcának egy újabb csatája zajlik, ami ugyan egy ártatlan szerepjáték-partiként indult, de eldurvult. A 2013 márciusára ígért játék valószínűleg ugyanazt az abszurd, durva humort fogja hozni, amit az 1997 óta létező tévéműsor is.

Kinek ajánljuk: A sorozatot a kezdetek óta követő, kezdetben a részeket még írott CD-n cserélgető rajongóknak szól a játék. De ők már úgyis várják.
Kinek nem való: A South Park úgy általában nem való azoknak, akik könnyen megsértődnek.
Mire jelenik meg: PC, Playstation 3, Xbox 360

Metro: Last Light

Az orosz tudományos-fantasztikus regények jó alapot szolgáltatnak a játékfeldolgozásokhoz úgy, hogy se a játékok se a sci-fi rajongói nem csalódnak bennük. A hazánkban is ismert Dimitrij Gluhovszkij könyveire alapozva egy játék már megjelent, jövő tavasszal pedig érkezik a folytatás. A történet szerint a világ vége utáni Moszkvában csak a metróhálózat alkalmas az emberi életre, a felszínen mutáns lények kószálnak, és ítéletidő uralkodik. A játékosnak jól felfegyverezve, a rettegését legyőzve kell olyan küldetéseket teljesíteni, amelyek miatt el kell hagyni a biztonságos állomásokat. Ahogy az előzmény, úgy a Last Light is igazi tizennyolc pluszos kaland lesz.

Kinek ajánljuk: A posztapokaliptikus műfaj rajongóinak, akik már megszokták, hogy mindig a világ vége utáni takarítás marad nekik.
Kinek nem való: Az ijedősöknek. A Metro világa rendkívül nyomasztó és nagyon félelmetes.
Mire jelenik meg: PC, Playstation 360, Xbox 360

GTA V

A Grand Theft Auto talán az egyetlen olyan sorozat, amelyik részről részre teljesen meg tud újulni. Más városok, más szereplők, teljesen eltérő szövevényes sztori jellemzi az összes részt. közelmúltban bejelentett ötödik részben a Los Angelesről mintázott Los Santos városában fognak zajlani az események. A város egyaránt kínál felhőkarcolókkal teli üzleti negyedet, hegyre csavarodó sofőrgyilkos utakat, tengerpartot és kertvárosi negyedeket. A játékban egy jólmenő bankrabló, egy lecsúszott gengszter és egy minden gépet elvezető fiatal autószerelő lesz a három hős, akik között váltogathat a játékos.

Kinek ajánljuk: Különösen azoknak való az új GTA, akik a New Yorkon alapuló Liberty Cityt kezdik unni. Új amerikai nagyvárosban nézhetnek körül jövőre.
Kinek nem való: A PC-t használó játékosok valahogy kimaradtak a tervekből, csak konzolokra jelenik meg a játék.
Mire jelenik meg: Playstation 3, Xbox 360

Watch Dogs

A modern világban nem csak fegyverrel lehet óriási káoszt okozni, ezt az alapvető igazságot engedi megtapasztalni a teljesen új ötleten alapuló, egyetlen most futó sorozatba sem illeszkedő Watch Dogs. A játék hőse olyan mobillal van felszerelve, aminek köszönhetően a járókelők feje felett látja lebegni azok internetes adatlapját, ráadásul képes vele blokkolni a mobilforgalmat, megzavarni a közlekedési lámpákat. Az ember a két lábon járó anarchia és kémkedés. Ráadásul még a fegyverrel is tud bánni, nem csak a világ meghackelésében jeleskedik. A játékos képességeit a számítógépek uralta világ felszabadítására használhatja fel.

Kinek ajánljuk: A Watch Dogs azoknak való, akik becsukott szemmel be tudják állítani a Facebook adatvédelmét, naftalinba rakták el az Exploited felvarrós bőrkabátjukat, és nem nőttek ki a sötét jövőképekből.
Kinek nem való: A hagyományos lövöldözős játékokra vágyó játékosoknak túl sok lehet benne a kütyü.
Mire fog megjelenni: PC, Playstation 3, Xbox 360

Army of Two: The Devil's Cartel

Kevés olyan csoport van, akik ellen a régi videojátékosok nem küzdhettek egy játékban sem, és talán a mexikói drogkartellek az egyik ilyen. A két zsoldos kalandjait elmesélő játékban a drogbárók birodalmának lebontásában lehet részt venni. A játék a két szereplő összehangolt munkájára van felépítve, úgy lesz a legélvezhetőbb, ha valóban két emberi játékos áll neki a drogbárók elleni hadjáratnak. A játék érdekessége, hogy a hősök nem a katonaság, rendőrség vagy más állami szervezet alkalmazásában áll, hanem egy zsoldoscég harcosai. A videojátékok, úgy tűnik, kibékültek ezekkel a furcsa cégekkel.

Kinek ajánljuk: Bár lehet számítógépes segítséggel, gép által irányított társsal is játszani az Army Of Two-t, nem ajánlott. A játék azoknak való, akiknek van megbízható harcostársuk, nagy tévéjük és kétszemélyes kanapéjuk.
Kinek nem való: Sem a Rambo-filmeken felnőtt magányos harcosoknak, sem a nagy csaták kedvelőinek nem való a játék. Szerencsére lövöldéből még jelenik meg pár jövőre.
Mire fog megjelenni: Playstation 3, Xbox 360

GRID 2

Négy év telt el a GRID versenyzős játék megjelenése óta, és a programot fejlesztő Codemasters is érezte, hogy itt az ideje újabb részt kiadni. Bár pontos megjelenési dátum még nincs, az már biztos, hogy a második rész 2013-ban kerül a boltokba. Sok újdonságot nem ígér a játék: a világ nagyvárosaiban - most bekerült Chicago és Párizs is - lehet japán és amerikai autócsodákkal versenyezni. Az új kocsik és a valamivel szebb grafika minden bizonnyal arra fogja csábítani az autós játékok szerelmeseit, hogy kipróbálják magukat az utcai versenyeken is. A játék előnye, hogy osztott képernyős módban is lehet játszani, így vissza tudja majd hozni az internet elterjedése előtti régi baráti közös játékestéket.

Kinek ajánljuk: Az autótuningolás és az országúti versenyzés szerelmeseinek, akik a sárvédő ívéből tudják már, hogy milyen kocsit látnak.
Kinek nem való: Azoknak, akik autós játékból csak Mario Kartot szoktak játszani.
Mire fog megjelenni: Xbox 360, Playstation 3, PC

Crysis 3

Lopakodós, levadászós játékká alakult idén télre a korábban a látványos lövöldözésekről, robbantásokról szóló Crysis sorozat legújabb játéka. A Crysis 3-ban egy mesebeli, elpusztult, a mocsár által visszahódított New Yorkban küzdhetünk. 2012 sok minden más mellett az íjászat menővé válásának éve is volt. Az új Crysisban egy minden földi jóval felszerelt csigás íjjal lehet irtani az ellent. A lopakodós üzemmód mellett természetesen hangosabb és látványosabb fegyverek is rendelkezésre állnak. A Crysis-játékok sztoriban sosem voltak igazán erősek, látványban viszont kevés program éri utol őket. Várhatóan a téli szezon egyik legszebb, legfilmszerűbb programja lesz.

Kinek ajánljuk: A Crysis olyan, mint egy hollywoodi akciófilm. Mély nyomot nem hagy, de kellemes szórakozást nyújt. A kiadós délutáni lövöldözésre vágyó, csúcskategóriás grafikát kedvelő emberek játéka.
Kinek nem való: A nagy történeti csavarokra, fejtörésre vagy legalább egy Tom Clancy-regény által nyújtott izgalomra vágyóknak nem a Crysis a programjuk. A pár hónappal korábban megjelent Dishonored viszont érdekes lehet.
Mire jelenik meg: PC, PS3, Xbox 360

Tomb Raider

A Crysis szuperkatonája - és a Bosszúállók különleges képességekkel nem rendelkező Sólyomszeme - mellett a legkeményebb videojáték-hősnő is íjat kap a kezébe 2013-ban. Lara Croft hajótöröttként kerül egy szigetre, ráadásul úgy, hogy még nincs nála a megszokott két darab pisztolya. Mindenki más jobban fel van fegyverezve nála a szigeten, ezért a játék egy részén végig kell lopakodnia. Mivel a játék az ismert karakter megszületését meséli el, ezért Lara kommandós gyakorlatára sem építhet a játékos. A játék március elején jelenik meg, a rajongók addig a régebbi Croft-kalandok végigjátszásával próbálhatnak rájönni, honnan is ered a pisztolyokkal remekül bánó régésznő.

Kinek ajánljuk: A régésznő kalandjait követőknek, akik mindig meg akarták tudni, hogy ki fegyverezte fel Larát.
Kinek nem való: Az új Tomb Raider felnőttesebb lesz a trailer alapján, akit az erőszak és a zaklató magatartás nyugtalanít, inkább kerülje.
Mire jelenik meg: PC, Playstation 3, Xbox 360