A fővárosnál zöld utat kapott a Street View

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés szerdán egyhangúlag megszavazta a Google panorámaképes szolgáltatásának budapesti bevezetésének támogatását. A Street View beindításának feltételeit az adatvédelmi hatóság még vizsgálja, nem dőlt el, hogy a keresőcég a korábbinál kedvezőbb feltételeket kaphat-e.
Vágólapra másolva!

A Google internetes térképéről elérhető szolgáltatás bevezetésével kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információvédelmi Hatóság kérte ki a Fővárosi Közgyűlés véleményét. Ennek szerdai szavazásán a Street View szolgáltatás bevezetésének javaslatáról döntöttek. A főváros szerint a számítógépen, táblagépen és okostelefonon is elérhető utcai panorámaképek elérhetővé tétele turisztikai szempontból Budapest számára fontos.

Három éve már próbálkoztak

A Google 2009-ben már útnak indította kamerás autóit, de Jóri András, az akkor illetékes adatvédelmi biztos aggályai miatt a cég végül leállította az utcaképek rögzítését. Nem sokkal később derült fény arra is, hogy a keresőcég autói a képek mellett wifihálózatokról is adatokat gyűjtöttek titokban. A Google szerint egy kísérleti szoftver véletlenségből végezte az adatgyűjtést: a társaság végül megsemmisítette az adatokat, eltávolította a wifiantennákat is a járművekből, így komolyabb büntetések nélkül megúszta a botrány nyomán ellene induló vizsgálatokat világszerte.

Korábban nem jutottak dülőre

Bár a korábbi adatvédelmi biztos 2011-ben már kiadott egy állásfoglalást a Street View-val kapcsolatban, a keresőcég egy feltételben nem tudott megállapodni a Jóri András által megállapított feltételekkel. Jóri ugyanis előírta, hogy a Google-nek lehetőséget kellene biztosítania a felhasználóknak arra, hogy még a Street View felvételek publikálása előtt megtilthassák egy-egy megadott helyen - például házuk, kertük előtt - készült panorámák közlését a Google-nek.

Az adatvédelmi biztos intézményét leváltó Nemzeti Adatvédelmi és Információvédelmi Hatóságnál a Google magyar leányvállalata újabb egyeztetést kezdeményezett a szolgáltatással kapcsolatban - olvasható az előterjesztésében. Az adatvédelmi hatóság új állásfoglalást fog kiadni a Street View hazai bevezetésének feltételeiről. A szolgáltatás támogatása a Street View társadalmi hasznosságának felmérése céljából került a Fővárosi Közgyűlés elé szavazásra. Az illetékes hatóságnak ugyanis azt kell eldöntenie, hogy elegendő-e, ha a Google számára azt írják elő, hogy a panorámaképek utólagos letiltását teszi lehetővé a felhasználók számára - ez egyébként jelenleg is elérhető a Street View felvételeknél a bal alsó sarokban elérhető űrlapon keresztül.

Az előterjesztéshez mellékelt levélben Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság vezetője Tarlós István főpolgármesternek írt levelében kifejti, hogy a Street View panorámákat rögzítő kamerák a képfeldolgozás során kitakarják az arcokat és rendszámokat, így véleménye szerint csak ingatlanok fotózása esetén merülhet fel személyhez fűződő jogok megsértése.

Nem tudni, újra kell-e fotózni

A Google kamerás autói tavaly év végén fotózták a magyar utakat a cég webes térképének tökéletesítése céljából - digitálisan begyűjtve például a kresztáblák, házszámok adatait, üzletek neveit. Az akkor begyűjtött képi nyersanyag "melléktermékeként" elvileg alkalmas lenne Street View panorámaképek létrehozására is, de az ilyen jellegű felhasználással kapcsolatban a Google-nek meg kell várnia az adatvédelmi hatóság állásfoglalását. Ha ez rövid időn belül a Google számára kedvező módon készül el, a keresőcég akár a korábbi képek alapján is elindíthatja a Street View a magyar térképen, ha azonban az ügy elhúzódik, a képi adatbázis is elavulhat, ekkor újra kellhet fotózni az utcákat.