Százhússzal suhan a leggyorsabb vitorlás

Vágólapra másolva!
A Vestas Sailrocket hajó csapata megdöntötte a vitorlázás világcsúcsát. Speciális anyagokból tervezett hajójuk 120 kilométer per órával képes haladni ha a széljárás megfelelő - adta hírül a New Scientist tudományos ismeretterjesző folyóirat.
Vágólapra másolva!

A százthúsz kilométer per órás sebesség már autóban sem hat kevésnek, vitorlás hajóban pedig egyenesen rémisztő lehet. Vitorlásként egyedül az egyedi szénszálas műanyagból készült testtel és óriási vitorlával rendelkező Vestas Sailrocket képes elérni ezt a sebességet. A hajó egy kitesurf sportoló 55,65 csomós rekordját döntötte meg majdnem tíz csomóval.

Forrás: Vestas Sailrocket
Országúton már lefotózná a trafipax a Vestas Sailrocketet

A Vestas Sailrocket egy ideje már stabilan képes volt a csúcsdöntéshez kevésnek számító, ám lenyűgözően gyors 50 csomó feletti sebességek elérésére. Ennél a sebességnél azonban buborékok keletkeztek a hajógerinc alatt, amelyek miatt instabillá vált a hajó. A 2012-es év a hiba javításával telt, új hajószárnyakat kellett tervezni, hogy a buborékosodási probléma ne lépjen fel.

Az új szányakkal a vízre küldött hajó a harmadik futamon már rekordot döntött, de ekkor csak 59,23 csomós sebességet mértek. Egy későbbi futamon azonban sikerült a közel 120 kilométer per órás sebességet is elérni a hajóval.


Száz kilométeres sebességgel halad a Sailrocket hajó

"Ez a hidrodinamikai megfelelője a hangsebesség átlépésének" - mondta Paul Larsen, a tíz éve hajón dolgozó csapat vezetője és a Vestas Skyrocket pilótája. Larsen elmondása szerint a rekord óta többször végzett hatvan csomó feletti utakat a hajóval, és remekül viselkedik a jármű. A csapat most azon dolgozik, hogy az mért ötszáz méteres úton hatvan csomó feletti átlagot hozzanak össze.