Ördögszekérrel tisztítják meg az aknamezőket

mine kafon ördögszekér
Vágólapra másolva!
Óriási ördögszekérre hasonlító filléres eszközzel lehetne megtisztítani az aláaknázott mezőket. Enni nem kér, egyszerűen javítható és a szél hajtja.
Vágólapra másolva!

Széllel hajtott filléres aknaszedőkkel tisztítaná meg az aláaknázott területeket egy afganisztáni származású holland dizájner - adta hírül a VisualNews. A nagyrészt bambuszból és műanyagból készült eszköz körülbelül ötven dollárba kerül. Ez az összeg aprópénz ahhoz képest, hogy a tűzszerészek körülbelül 1200 dolláros darabáron tudják eltávolítani a robbanóeszközöket.

Az aknamentesítő eszközt Massoud Hassani, afganisztáni származású tervező találta ki. Az ördögszekérre hajazó szerkezet teljesen máshogy dolgozik, mint a tűzszerészek. Nem módszeresen kutatja át a terepet, hanem a szél által hajtva ide-oda gurul rajta. A súlya elég nagy ahhoz, hogy aktiválja a taposóaknákat, ha átgördül felettük.


Széllel hajtott gyerekjáték szolgált inspirációként

A robbanás természetesen megrongálja a robbanás, de a legrosszabb esetben is csak a bambuszból készült lábai vagy az azok végén található műanyag tappancs törik szét. Az eszköz súlyát adó, a lábakat összetartó elem sértetlen marad, az aknamentesítő pedig tovább tud gördülni kevesebb lábon. Ha az eszköz végleg megbénul, szaktudás nélkül is szervizelhető, csak bambuszrudakra van hozzá szükség.

Az aknamentesítő csupán prototípus állapotban létezik. Hassani egyerlőre egy kisfilm pályázaton indult megnyert az aknaszedőről készített rövidfilmjével. A százezer dolláros fődíjű versenytől azt várja, hogy lehetővé tegye kétezer aknaszedő megépítését.