Vágólapra másolva!
Egy iPad játékszernek túl drága és törékeny, de már kifejezetten gyerekeknek szánt táblagépet is lehet vásárolni. Két teljes funkciójú, de eltérő árú androidos gyerektabletet próbáltunk ki különböző korú gyerekekkel és a szüleikkel.
Vágólapra másolva!

Több mint egy évtizede létező termék a gyereklaptop és a játék mobil, így nem meglepő, hogy a jelen slágertermékének számító táblagépből is készült gyerekeknek szánt változat. Nehéz feladat meghatározni, hogy hány éves kortól lehet egy gyerek kezébe tabletet adni. A tesztelésben részt vevő szülőkkel nagyjából arra jutottunk, hogy egy hároméves gyerek kezébe már oda lehet adni egy ilyen kütyüt, hogy mondjuk színes rajzokat készíthessen az ujjaival a képernyőt böködve: egy ilyen tablet lehet az első lépés a számítástechnika használatának elsajátításában.

Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy bár mindkét tablet négy gigabájtos tárhelye kibővíthető microSD memóriakártyákkal, az apró chipet könnyű kivenni a helyéről, egy kicsi gyerek pedig óvatlanul le is nyelheti. Legidősebb, tizenkét éves tesztelőnk számára még a drágábbik gyerektablet képességei is kicsinek bizonyultak, egy ilyen korú, vagy idősebb gyereknek jobb választás lehet valamelyik "felnőtt"-modell.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A narancssárga Easypix tablet a drágább, a türkiz Archos az olcsóbb

Hét col a sztár a gyerekszobában

Tesztünk olcsóbb darabja, a hétcolos, szélesvásznú Archos ChildPad 36 ezer forintba kerül a kütyüt kölcsönadó Speedshopnál. A fehér és türkiz színű műanyag házba szerelt gép szélesvásznú képernyővel rendelkezik, és 1 gigahertzes processzor hajtja meg. Drágábbik társát, az Easypix Junior 4.0-t az OptiTech nevű cég kínálatában 50 ezer forintért lehet fellelni, ebben a gépben gyorsabb, 1,2 gigahertzes lapka ketyeg. Ez utóbbi gép is hétcolos, de hagyományos képarányú kijelzővel bír, valamint egy rikító narancssárga gumitok is jár hozzá. Ennek ellenére sem ez utóbbi, sem pedig a társa nem víz- és ütésálló, ennyi pénzből ugyanis lehetetlen lenne kihozni egy kiemelt strapabírású modellt.

Képminőség terén egyik készülék sem nyújt extrát, az Archos 800x480 pixeles, az EasyPix 800x600 pixeles képernyőt kapott, a különbség csak az eltérő képarányból adódik. Az utóbbi eszközön az LCD jobb látószöge miatt kicsit szebb a kép - ezt maguk a szülők is észlelték -, de alapvetően egyik kijelzőn sem jó hosszú szövegeket olvasni, a rajzfilmek és játékok megjelenítéséhez azonban ez a minőség is elegendőnek tűnt.

Alap az Android 4.0

Mindkét kütyün az Android 4.0 fut, amely magyar nyelvű, de az applikációk használatához már nem árt egy minimális szintű angoltudás. Az olcsóbbik Archos-modell szoftveréből teljesen kiirtották a Google Play áruházat, kizárólag az előre telepített játékok és oktatóprogramok, valamint a gyártó saját, elég szűkös kínálatú, de csak gyerekeknek való appokat tartalmazó alkalmazásboltja érhető el róla.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A rajzfilmeket az olcsóbb tablet is tökéletesen viszi, a YouTube kissé fapados rajta

Az Easypixen csupán egy szülői felügyeletet biztosító, Kids Place nevű szoftver ikonja van rajta alapból, ezt az első indítást követően kell telepíteni. Egy másik ikonról gyerekek számára ajánlott alkalmazások gyűjteményét is el lehet érni. A drágábbik kütyüről a teljes Google Play piactér kínálata is hozzáférhető, így például a Micimackó táblagépes interaktív mesekönyvváltozatát is le lehet tölteni rá. Az első indítást követően ingyen letölthető Kids Place programmal le lehet kódolni annak használatát a gyerek elől, így nem kell attól tartani, hogy a csemete lenullázza a családi számlát a fizetős játékok megvásárlásával. Az alkalmazással a rendszer egyes funkcióit, vagy akár teljes appokat is blokkolni tudják a szülők.

Az Archos tablethez szintén kaphatók fizetős játékok, de ott is mód van a vásárlás korlátozására. A szülői felügyeletet biztosító alkalmazás alapból megtalálható, bár külön kell aktiválni. Sajnos ezen a gépen az évi tíz eurót kóstáló megoldás nem működik túl hatékonyan: csak a böngésző működését lehet például letiltani vele az esti órákra, ettől függetlenül a Messenger chatkliens és a YouTube használható marad.

Zsebmozira tökéletesek

Ezek az olcsó táblagépek csak a legegyszerűbb játékok futtatására alkalmasak, ami nem is csoda, hiszen a látványos 3D-s autószimulátorok és hasonló erőforrásigényes appok csak egy árkategóriával drágább modelleken futnak. Egyszerű rajzolós, golfozós program vagy az Angry Birds első verziója mindkét tableten működött. A madaras játék napokban megjelent kiadását eleve csak a drágább Easypix modellre lehetett letölteni, de azon sem volt hajlandó elindulni. Ez jól jelzi, hogy a gyerektabletek nem éppen jövőálló készülékek - bár ezekkel kompatibilis egyszerű játékok valószínűleg évek múlva is lesznek, a legmenőbb új programokat a gyerektableteken nélkülözni kell.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Az első Angry Birdsöt mindkét gép viszi, az új Star Wars-kiadást egyelőre egyik sem

Annál meglepőbb viszont az, hogy mennyire jól használható a kütyük beépített videolejátszója - az, hogy memóriakártyán filmeket másoljon a tabletre, egyik szülőnek sem jutott eszébe. Pedig az internetről letöltött rajz-, báb-, és gyurmafilmeket mindkét táblagép gond nélkül lejátszotta, még az egyik mai rajzfilmsorozat HD-felbontású változatával is elboldogultak. Az olcsóbb Archos esetén kissé zavaró, hogy nincs hangerőszabályzó gomb, és a mono hangszóró is elég halk, azzal a kütyüvel biztos nem fogja az egész családot megőrjíteni a gyerek, filmezéshez azonban célszerű fülhallgatót használni. Ezek a tabletek gyakorlatilag tökéletesen ki tudják váltani a hosszú autóutakon sok szülő által praktikusnak tartott hordozható DVD-lejátszókat.

Kicsiknek jó, nagynak már nem

A gyerektabletek akkumulátoros üzemideje nem éri el a jóval drágább "felnőtt"-modellekét: az Archos Childpad két-három óra után merül le, az Easypix Juniorpad 4.0 pedig négy-öt óráig bírja egyetlen töltéssel. A tesztelésbe bevont gyerekek közül a 12 éves, már az iPadet is ismerő, rutinos kisfiún kívül az összes fiatalabb gyerkőcnek elnyerték a tetszésüket a gyerektabletek. A drágább, jobb felszereltségű típus a szülők körében is nagyobb sikert aratott.

A gyerektabletek összességében ellátják feladatukat - hordozható videolejátszónak kiválóak -, de tapasztalataink szerint inkább csak kisgyerekek számára ideálisak, ugyanakkor nem víz- és ütésállók. Az ötvenezer forintos drágább gyerektablet helyett egy nagyobb gyerek számára már jobb vétel lehet például egy Google Nexus 7, amelynek több memóriája, erősebb hardvere és jobb minőségű képernyője van.