Milliárdosok saját légierővel

Vágólapra másolva!
Nem mindenki olyan szerény, mint Mark Zuckerberg. Az amerikai it-milliárdosok tudják, hogyan lehet elkölteni a megkeresett pénzt: magán-tengeralattjárót, vadászrepülőt is vesznek luxusjachtjuk mellé. A prémiumjárművek tulajdonosainak elképzelt klubjába a leggazdagabb magyar technológiai cégvezető a Rolls-Royce-ával tudna bekerülni. 
Vágólapra másolva!

Képregényhőshöz méltó járgányokra és palotákra, luxusjachtra, vadászrepülőgépre költik el pénzüket a technológiai szféra milliárdosai. Van olyan cégvezér, akinek az autógyűjteményét egy szultán is megirigyelhetné, mások - például Mark Zuckerberg - viszont egy olcsó sportkocsival és egy pulival is beérik. A leglátványosabban költekező, legnagyobb luxusban élő technológiai cégvezérek közül válogattunk.

Vasember földi mása

A technológiai szféra legnagyobb playboya az üzleti szoftvereket gyártó Oracle vezére, Larry Ellison. Extravagáns költekezését, luxuslakásait és autógyűjteményét még a képregényfilmek Tony Starkja is megirigyelhetné: Ellison kevés dolgot tagad meg magától. Nagy gyűjtője a festői helyen lévő luxuspalotáknak, komoly autókollekciója van. Egy ideig az övé volt a világ nyolcadik legnagyobb jachtja, a Rising Sun, de aztán túladott rajta, hogy építtessen néhány kisebb hajót helyette.

Forrás: AFP/Daniel Ochoa de Olza
A Rising Sunt már eladta Ellison, de kisebb jachtjai és versenycsapata még van

A legkülönlegesebb azonban Ellison repülőgyűjteménye. Az olasz gyártmányú Marchetti lökhajtásos katonai gépet maga vezeti - emiatt perbe is keveredett San José városával. Hangárjában azonban áll luxusrepülő és fegyvereitől megfosztott Mig-29-es vadászgép is. A Miget nem vihette be az Egyesült Államokba, mert túl veszélyesnek tartotta a kormány. Ellison így is az egyetlen milliárdos, akinek saját légiereje van.

Szerény luxusban élnek a Google fejesei

Nem szórják annyira a pénzt a Google alapítói, mint a többi it-milliárdos. Bár Szergej Brinnek és Larry Page-nek is megvannak a maga játékai: Tesla elektromos sportautók, három ZeroX elektromos sportmotor, céges Boeing 767-es repülőgép, de szigetekkel vagy az űr meghódítására alkalmas eszközökkel nem rendelkeznek. Jachtja sincs a két alapítónak, ha hajózni akarnak, Eric Schmidttől, az igazgatótanács elnökétől kell kölcsönkérniük Oasis nevű, közel hatvanméteres luxushajóját.


Nem egy Bugatti, de a saját fejlesztésű robotautó azért még luxusnak számít

A legkülönlegesebb eszköz Brin tulajdonában van, egy Dornier Alpha Jet vadászrepülőgép. Az oktatásra és harci feladatokra is használható gépet német-francia koprodukcióban építették meg a hetvenes években. Brin gépe csapásmérő feladatokra nem alkalmas, törzse légköri adatok gyűjtésére szolgáló műszerekkel van tele.

Sajnálni azért nem kell a Google alapítóit. Kevés olyan cégvezető van a földön, aki a saját vállalata által készített robotautóval furikázhat és számítógépes szemüveggel készíthet fotókat.

Nem élte meg a luxusjacht elkészülését Jobs

A minimalizmust kereső Steve Jobsnak furcsa viszonya volt a luxushoz. Nem voltak olyan látványos költekezései, mint Larry Ellisonnak, de ő sem volt mentes a furcsaságoktól. Az Apple feje például kizárólag rendszám nélküli Mercedesekkel járt, autóit sosem rondította el azonosítószám. A trükkre 2011 októberében, Jobs halála után derült fény. Jobs a kaliforniai törvények által hagyott kiskaput használta fel: félévente cserélte autóit, mert ennyi ideig közlekedhet rendszám nélkül egy autó az államban. Jobs egy autóközvetítő céggel szerződött le, amely hathavonta szállította neki az új Mercedest, az előző kocsit pedig úgy értékesítették tovább, hogy az Steve Jobs autója volt. Az üzlettel valószínűleg mindenki jól járt.

Forrás: AFP/ANP
Több mint egy évvel Jobs halála után készült el a minimalista luxusjacht

Steve Jobs nem érhette meg, hogy a több mint hat éven át egy sztárdizájnerrel közösen tervezgetett jachtja elkészüljön. A hajót a héten bocsátották vízre egy holland kikötőben Jobs családjának jelenlétében. A Venus nevű hajó körülbelül nyolcvan méter hosszú, és minden vonásában az Apple alapító ízlését tükrözi. Kapitányi hídján műszerek erdeje helyett iMac számítógépek vannak, belsejét a teakfa és az alumínium uralja.

Branson: a szigetgyűjtő

Nincs olyan járgány, amelyhez Richard Bransonnak, a brit Virgin cégcsoport alapítójának ne lenne köze. Hajó az óceánátszelési kísérletekhez, saját Forma 1-es csapat, légitársaság, saját vasúttársaság - pályájának valamelyik pontján mindegyik részét képezte Branson portfóliójának. Legújabb vállalkozása pedig az űr határára szállítaná a tehetős turistákat.

Forrás: Virgin
Nehéz nem irigyelni Bransont: űrhajója és tengeralattjárója is van

Branson saját használatra vásárolt kütyüi sem hétköznapiak. Egyike azoknak a milliárdosoknak, akik saját tengeralattjáróval rendelkeznek. A Necker Nymph nevű 144 millió forintos nyitott felépítésű eszközt Branson szigete körül víz alatti túrákra használják. A tengeralattjáró ki is bérelhető, de csak Branson Necker Belle nevű luxuskatamaránjával együtt: a két gép 23 millió forintba kerül egy hétre. A hajóra szüksége is van Bransonnak, a saját szigete mellett több kisebb szigeten vannak nagy birtokai.

Szultánok testőrét alkalmazza

Hiába foglalták le vagyonának nagy részét - köztük autógyűjteményét - egy januári razzia során, Kim Dotcom, a Megaupload fájlmegosztó oldal vezetője még mindig úgy él, mint a főgonosz valamelyik Bond-filmből. Háza, amely Új-Zéland legdrágább udvarháza, előtt az ipari parkok tábláit idéző hatalmas krómbetűkkel van kirakva: Dotcom Mansion, kocsiját az egyedi "kimcom" rendszámtábla teszi egyszerűen felismerhetővé - írta a Wired magazin riportja néhány hete.

Forrás: MTI/EPA/Elliot Kember
A személyzet más szárnyban dolgozik, ha Kim Dotcom aludni tér

Dotcom luxusa a nyugalom. Saját időbeosztása szerint él, 22 millió forintos ágyának a közelében sincs olyan eszköz, amely felébreszthetné. Az ablakot vastag függöny fedi, a falak minden hangot tompítanak, Kim Dotcom akkor szundít és akkor van ébren, amikor úri kedve úgy tartja. A kalózkirály - vagy ártatlanul megvádolt netes vállalkozó? - álmát nem csak a csendes személyzet őrzi, Dotcom alkalmazza azt a testőrt, aki korábban a brunei szultán családját vigyázta.

A kalózkirály legdrágább hobbija mostanában egészen biztosan az Egyesült Államok által indított kiadatási kérelem megtorpedózása. És ez csak a leghamarabb megvalósítandó elem a listáján, a következő önmagának és a cégének megvédése az USA-ban. Ha autógyűjteménye épp nincs is, egy állammal harcol, megérdemelt helye van a listánkon.

Sportos Rolls-Royce-szal pózol a magyar it-milliomos

A magyar technológiai cégek közül a LiveJasmin nevű webkamerás szexoldalt, és egy sor egyéb informatikai vállalkozást működtető Docler Holding feje, Gattyán György autóját lehet megemlíteni. A közel százmilliárd forintos vagyonával idén a száz leggazdagabb magyar vállalkozót rangsoroló lista ötödik helyét megszerző Gattyán nemrég nyilvános Facebook-oldalán publikált magáról fotókat Rolly-Royce Ghostja mellett pózolva.

Forrás: Gattyán György Facebook
Gattyán György a Rolls-Royce Ghostja előtt

Bár a Ghost a legkisebb a neves luxusgyártó járművei közül, így is mintegy hatvan-hetven millió forintot kérnek el érte, és a gyártó legközelebbi hivatalos szervize Bécsben található. A hetes BMW padlólemezén nyugvó Ghostot 2009-ben mutatták be, és újdonsága az volt, hogy 570 lóerős, V12-es motorja sportosabb vezetési élményt biztosít elődeinél. Ugyanakkor a kis Rolls-Royce is olyan komfortos rugózással rendelkezik, mint nagy testvére, a Phantom, amelyben ülve még a pesti kátyúkat sem lehet észrevenni.