Lebuktak az iPhone-csempész háziasszonyok

Vágólapra másolva!
Többek közt bagóért dolgozó háziasszonyokat bízott meg az egyik legnagyobb kínai online áruház iPhone-ok és iPadek becsempészével az országba. Az vámok megfizetése nélkül bejutó termékeket a hivatalos importált készülékeknél olcsóbban árusították az interneten.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a kínai vámosok szerdán az egyik legnagyobb internetes áruháznak dolgozó huszonhat csempészt állítottak bíróság elé. A vádlottak annak az öt csempészbandának a tagjai voltak, amely a hatóságok szerint az elmúlt két évben mintegy 162 ezer darab okostelefont és táblagépet csempésztek be az országba Hongkongból. Hongkongi sajtóértesülések szerint a vádlottak fele olyan háziasszony, aki gyakran utazik Kína, és az ország különleges igazgatású területének számító városállam között. A hatóságok szerint a bandák két év alattfélmilliárd jüan, vagyis közel tizennyolcmilliárd forint értékben csempésztek Kínába a vámok megfizetése nélkül okostelefonokat és táblagépeket.

A telefon-, és táblagépcsempész háziasszonyok bagóért dolgoztak a csempészeknek, mivel minden egyes becsempészett kütyüért csupán nyolcszáz, ezer forintnak megfelelő összeget kaptak az átvevőktől. Az Apple-termékek csempészeivel való kooperáció miatt a LanyouShuma.com nevű webáruházat a kínai hatóságok még áprilisban bezáratták. Néhány héttel korábban egy korábbi légiutaskísérőt ítélt börtönre egy kínai bíróság, ő ugyanis több mint 35 millió forint értékben csempészett be iPad táblagépeket Dél-Koreából Kínába.

Az ázsiai országba azért csempésznek rengeteg elektronikai eszközt és luxusterméket, mert ezekre nagyon magas vámot kell fizetni hivatalos import esetén. Ennek következtében a kínai lakosok gyakran Európában vagy Hongkongban veszik meg ezeket a termékeket, ahol mindenhez olcsóbban hozzájuthatnak, és becsempészik a kütyüket a határon.