Nem elég jó a Windows 8 beépített vírusirtója

Vágólapra másolva!
A Bitdefender védelmi szoftver fejlesztőinek tesztjén a Windows 8 beépített vírusirtója felett átsiklott az utóbbi fél évben megjelent kártevők mintegy 15 százaléka, de a szoftver a kártevők 85 százalékát alapból felismerte.
Vágólapra másolva!

Mint arról már beszámoltunk, a múlt hónap végén megjelent Windows 8 operációs rendszer beépített Windows Defender nevű védelmi funkciója már a korábbi verzióknál komolyabb vírusészlelési funkciókkal rendelkezik, amely külön víruskereső alkalmazás nélkül is képes megvédeni a rendszert a kártevőktől.

A biztonsági szoftvereket fejlesztő román BitDefender cég munkatársai az utóbbi fél évben begyűjtött számítógépes kártevőkkel vizsgálták meg a Windows 8 beépített védelmének hatékonyságát.A tesztek során 385 különböző, az elmúlt fél évben megjelent kártevővel fertőztek meg egy Windows 8-as tesztrendszert. A szoftver beépített vírusvédelmén ezek közül 61 kártevő jutott át sikeresen, 324 azonban fennakadt a rostán. Néhány vizsgált kártevő le sem futott, hanem összeomlott a rendszeren. A sikeresen aktiválódó kártevők közt billentyűleütéseket rögzítő program, hátsóajtó alkalmazás és adatlopó szoftverek is megtalálhatók voltak.

Semmiképp sem szabad a Windows Defendert kikapcsolni a számítógépen, ebben az esetben a cég teszjei során 234 darab kártevő volt képes aktiválódni a Windows 8-on. A BitDefender vizsgálatának objektívségét a sajtóban is vitatták - hiszen a cég saját maga is fizetős védelmi szoftvereket fejleszt, a kiválasztott vírusmintával pedig manipulálni lehet -, de azt még ez a cég is elismeri, hogy az új Windows alapból jobban óvja a felhasználóját elődeinél, bár a teljes körű védelemhez továbbra is külön védelmi alkalmazás telepítését javasolják.