Androidra és iPhone-ra is jön a Nokia térképe

Vágólapra másolva!
A saját okostelefonjain használatos Windows Phone szoftveren kívül hamarosan androidos, és iOS-t futtató eszközökön is elérhető lesz a Nokia térképe és navigációs szoftvere.
Vágólapra másolva!

A finn mobilgyártó térképszoftvere és egyéb ezzel kapcsolatos szolgáltatásai eddig csak a cég saját, Symbian szoftverét, illetve a társasággal partnerségre lépő Microsoft Windows Phone platformján volt elérhető. Nokia Here ("Nokia itt") néven a térképszolgáltatást a társaság hamarosan egyéb platformokhoz, így a Google Androidjához, és az Apple iOS-hez is elérhetővé teszi, de a Firefox böngésző készítőinek tervezett mobil operációs rendszerének térképfunkcióját is a Nokia fogja kiszolgálni.

A Nokia Here elsőként az iPhone és iPad eszközökre jelenik meg heteken belül: a térképmegoldás a cég közleménye szerint internetkapcsolat nélkül is használható lesz, de csak gyalogos navigációt tesz majd lehetővé - pedig a Nokia saját telefonjain a szolgáltatás autós navigációra is alkalmas. A szoftvert az App Store-ból ingyenesen letölthetik majd a felhasználók. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a Nokia az androidos az applikációk fejlesztői számára az év elején teszi elérhetővé saját térképadatbázisát, bár ezeket az appokat csak olyan készülékekre lehet majd telepíteni, amelyekkel a finn cég licencmegállapodást kötött.

Forrás: Nokia
A Nokia 3D-je még nem elég látványos

A Nokia Here térképet a magyar felhasználók számára kissé viccesen hangzó Here.net címen jelenleg is ki lehet próbálni, az oldal fő funkciói okostelefonos böngészőről is elérhetők. A rivális Google és Apple cégekhez hasonlóan a Nokia is 3D-s épületmakettekkel bővítette szolgáltatásának képességeit az Earthmine nevű amerikai cég felvásárlásával. A 3D-s nézet egyelőre korlátozottan érhető el a Nokia Here-en, például San Franciscóra keresve ki lehet próbálni - bár kevésbé látványos, mint a Google hasonló megoldása -, Budapesten viszont még csak a hagyományos műholdképes nézet érhető el.