A kibertámadások ellen is védett Paks

Vágólapra másolva!
Európa egyik legjobban védett atomerőművének tartja a paksi létesítményt Hende Csaba honvédelmi miniszter. Az atomerőmű egyaránt ellenáll a fizikai és a kibertérből érkező támadásoknak a miniszter szerint.
Vágólapra másolva!

A paksi atomerőmű maximálisan felkészült mind az üzemzavar, mind a külső támadás, mind korunk egyik legjelentősebb kihívása, a kibernetikai támadások kivédésére - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter péntek délután Pakson. Az atomerőmű olyan szintre fejlesztette biztonsági rendszereit, hogy ezzel Európa egyik legjobbja lett - mondta.

A magyar honvédségnek számos olyan feladata van, amely kapcsolódik Paks biztonságához, számos területen működnek együtt meghatározott tervek alapján, amelyeket folyamatosan egyeztetnek és rendszeresen gyakorolnak - mondta a miniszter az atomerőműben tett látogatása után.

A levegőből sem fenyegeti veszély az erőművet

Hende szerint a Magyar Honvédség maximálisan fel van készülve arra, hogy a paksi atomerőművet megvédje a légtérből érkező támadások ellen is. Évente több mint 500 ezer légi jármű használja Magyarország légterét, ezek figyelemmel kísérése, a légtér rendjének biztosítása nagy részben a Magyar Honvédség feladata - mondta Hende. Ezért is nagyon fontos, hogy Pakstól nem messze, Medinán megkezdték a harmadik háromdimenziós radar felépítését.

Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója elmondta, hogyegy sor biztonságnövelő beavatkozást végeztek el az elmúlt években az atomerőműben. Ennek köszönhetően idén az úgynevezett stresszteszten Európa egyik legbiztonságosabb atomerőművének bizonyult a paksi.