Virtuális titkárnő vezetheti a nyílt forráskódú traktort

Vágólapra másolva!
Idén feltalálták a világ legtökéletesebb ketchuposüvegét, elkészült az első családi méretű elektromos autó, de otthoni HIV-szűrőt is vehetünk már, az iPhone-t pedig speciális eljárással képes láthatatlanul vízállóvá tenni egy amerikai cég. 2012 legígéretesebb technológiai áttöréseit tekintjük át.
Vágólapra másolva!

A Scientific American amerikai tudományos-ismeretterjesztő folyóirat összeállítása szerint idén már olyan olcsók lettek a kompakt méretű drónok, hogy félmillió forintnál kisebb összegből is bárki építhet magának egy robotrepülőgépet. A lap egy svájci és egy brit egyetem kutatóinak fejlesztését hozta fel példaként, akik alacsony költségvetésből tudtak megalkotni egy olyan repülőt, amely egy előzetesen beprogramozott útvonalalat jár be, és arról nagyfelbontású felvételeket készít.

Az orángutánkutatók olcsó drónja működés közben

A drónokat az orángutánok életének kutatásához használta fel a csoport. A sikeres tesztek után a kutatók több mint húsz további drónt építettek a tudományos programban való használatra. Nyilatkozataik szerint meglepően könnyű ezeket a szerkezeket megépíteni boltban megvásárolható alkatrészekből. Nem meglepő, hogy nemrég az egy magyar fejlesztésű - bár drágább - drónt is bemutathattunk az [origo]-n.

Hátizsákban is elfér a kamikaze drón

Nem csupán békés célokra alkalmasak a pilóta nélküli légijárművek: a tervek szerint a Pentagon hamarosan éles bevetéseknél is használja a Switchblade, vagyis rugós kés nevű kompakt drónt, amely a Time magazin szerint az idei év kiemelkedő fejlesztésének számít. A szárnyait leszedve hátizsákban is hordozható, kevesebb mint három kilogrammos drón autonóm üzemre és távvezérlésre egyaránt alkalmas.

Forrás: AV Environment
Forrás: AV Environment

Felderítésre és támadásra is használható a kamikaze drón

Elektromos meghajtásának köszönhetően viszonylag csendben tud repülni, és apró méretének köszönhetően éjszaka rendkívül nehéz észlelni a levegőben. A becslések szerint 8-30 millió forintos költséggel készülő drón az elején lévő digitális kamerán keresztül felderítésre is alkalmas. A robotrepülőgép egy kisméretű töltettel is fel van szerelve, amely felrobban, ha a gépet nekivezetik egy megsemmisítendő célpontnak. Fejlesztői szerint a Switchblade előnye, hogy a minimális károkozás nélkül lehet vele ártalmatlanítani a célpontokat, kímélve a civil lakosságot.

A harctér igáslova a robothelikopter

A Lockheed Martin és a Kaman Aerospace által kifejlesztett katonai szállítóhelikoptert, a Time listáján szereplő Kaman K-Max nevű gépet az afganisztáni harctereken már élesben is alkalmazzák. A jármű egyszerre 2,7 tonna szállítmányt képes eljuttatni legfeljebb négyszáz kilométeres távolságra, 115 kilométeres óránkénti sebességgel.


A Kaman K-Max promóciós videója

A helikopter az előzetesen beprogramozott útvonalon, éjjel és nappal is képes automatikusan haladni, beépített szenzoraival a nem várt akadályokat is elkerüli. Szükség esetén egy laptopról és egy konzolokhoz hasonló irányítóval a földön tartózkodó pilóta is átveheti a vezérlését. A robotvezérelt szállítóhelikopterrel kiválthatók a hagyományos úton haladó, így útszéli bombákkal könnyen támadható katonai konvojok.

Az első elektromos hajtású szedán

A civil alkalmazásokra áttérve, a Popular Science szerkesztői forradalmi áttörésnek ítélték a Tesla Motors családi méretű elektromos hajtású autója, a Model S megjelenését is. Az ötszeményes szedán alapára 13 millió forint, de extrákkal akár 23 millió forintosra is feltornászható. Az amerikai cég korábban csak a kétüléses Roadstert árulta, azonban arra számítanak, hogy új szedán kivitelű villanyautója jellegéből adódóan szélesebb körben fog elterjedni sportos elődjénél, amelynek gyártása már be is fejeződött.

Forrás: Tesla
Forrás: Tesla

Családi autónak is ideális lehet az új Tesla, a Model S

A Model S egy feltöltéssel akár 482 kilométert is meg tud tenni, ez jóval nagyobb, mint amire bármely más, kizárólag elektromos hajtású riválisa képes. A tervek szerint a gyártó két év múlva Model X néven egyterű változatot is árusítani fog elektromos hajtással.

Építsünk traktort olcsón!

A Time magazin TechLand nevű blogjának munkatársai az idei jelentős találmányok közé sorolták az idén világszerte ismertté vált Open Source Ecology című projektet. Ennek résztvevői olyan eszközöket és gépeket terveznek, amelyeket a világ bármely táján házi módszerekkel meg lehet építeni kis költségvetéssel.

Így készült az első nyílt forráskódú traktor

Marcin Jakubowski fizikus és csapata többek közt barkácsmódon összeszerelhető traktor, szélturbina, markológép, kenyérsütő, de CNC-marógép és teherautó prototípusait is megépítették, ezek terveit pedig bárki letöltheti a gépek megépítése céljából.

Szinte bármilyen kütyü vízállóvá tehető

A Popular Science listáján a kütyük kategóriájában az idén a Liquipel nevű amerikai cég szolgáltatása vitte el a pálmát. A társaság szerelői a beküldött készülékeket utólag teszik vízállóvá egy szabad szemmel nem látható védőréteg segítségével. A művelet elvégzéséhez szénalapú, víztaszító gázba helyezik el a beküldött telefonokat és táblagépeket mintegy fél órás időtartalmra.


A víz sem árt meg a Liquipellel védett iPhone-nak

Ez az embei hajnál ezerszer vékonyabb réteget képez a készülék belső alkatrészein, ami vízállóvá teszi az eszközt külső tok felhelyezése nélkül, durván tíz-húszezer forintnak megfelelő költségért. Bár a Liquipel demonstrációs videóján egy iPhone-t is gond nélkül vízzel locsolnak, az ügyfeleknek ezt azért nem ajánlják. A szolgáltatás egyelőre csak bizonyos típusú készülékekhez kérhető, de a cég megoldását tervei szerint gyártóknak is licencelné.

Már otthon is elvégezhető a HIV-teszt

A Time munkatársai kiemelkedőnek tartják a kilencezer forintba kerülő, OraQuick nevű, házi HIV-tesztelő eszközt is. A nyálból vett mintákkal dolgozó, elemes készülék húsz perces elemzést követően képes megállapítani, hogy felhasználója fertőzött-e a vírussal.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

Otthon elvégezhető, gyors HIV-szűrést biztosít az Oraquick

idén nyáron engedélyezte

A ketchup sem ragad bele a szuperflakonba

Az MIT amerikai műszaki egyetem egyik professzora és öt diákja fejlesztette ki a LiquiGlide nevű anyagot, amelyet a Time szerzői találtak forradalminak. Ezzel csaknem bármilyen tárgy bevonható, legyen az akár műanyag, üveg, fém vagy kerámia, a mikroméretű csúszófelületen semmi nem képes megtapadni.


Tökéletesen kifolyik a ketchup a csodapalackból

A LiquiGlide honlapján publikált videóban egy ketchupos flakonnal demonstrálják az anyag tulajdonságait: a paradicsomsűrítmény maradéktalanul kiönthető a flakonból, egyáltalán nem tapad az üvegfelülethez. A csúszós bevonat nem mérgező, így szabadon érintkezhet élelmiszerrel, de a jövőben akár repülőgépek szárnyait is LiquiGlide-dal vonhatják be, hogy megakadályozzák azok jegesedését.

A telefonunk azt is tudja, hol leszünk

A Scientific American összeállítása szerint napjaink okostelefonjai olyan sok adatot képesek összegyűjteni használóikról, hogy a szokások elemzése nyomán hatékonyan képesek megjósolni, hogy a nap adott részén valaki hol tartózkodik majd. Tulajdonképpen hasonló módon működik a Google Android 4.1-es verziójától elérhető Now szolgáltatás is, amelyet a Popular Science szerkesztői az év legnagyobb innovációjának tartanak.


A Google Now megkönnyíti a felhasználók mindennapjait, bár meríti az akkumulátort is

A Now gyakorlatilag virtuális titkárnőként funkcionál, például képes arra, hogy a forgalmi információk ismeretében mindig a megfelelő időben értesítsen egy találkozóról. Ha a városban dugó van, hamarabb küld jelzést, hogy használója időben útnak indulhasson, ráadásul nem csak autós útvonalakkal, hanem tömegközlekedéssel is képes kalkulálni. A telefon új funkciója külön kérdés nélkül azt is jelzi, ha az utazó repülőjárata, vonata késik, vagy a járatot törölték.

Ruha és tetoválás vizsgálja majd testünket

Az Illinois-i Egyetem kutatói egy mc10 nevű amerikai céggel közösen kifejlesztették az első többcélú ultravékony és rendkívül hajlékony, strapabíró áramköröket. A milliméter századrészének vastagságával rendelkező komponenseket ruhák anyagába is be lehet szőni, melyek így alkalmassá tehetők adatok továbbítására. Az mc10 kutatói szerint öt-tíz éven belül megjelenhetnek a hagyományos ragtapaszhoz hasonló vastagságú, ruhákba épített szenzorok, amelyek folyamatosan vizsgálják majd viselőjük egészségi állapotát. A társaság már le is szerződött a Reebok nevű sportruházati céggel egy ilyen viselet elkészítésére.

Forrás: mc10 inc
Forrás: mc10 inc

Az mc10 mikroméretű, strapabíró áramkörei

Idén tavasszal egy NASCAR autóversenyzővel teszteltek a ragtapaszhoz hasonló szenzort, amely folyamatosan monitorozta a sofőr vízháztartását. Egy dél-koreai és amerikai kutatókból álló csoport olyan, tetováláshoz hasonlóan viselhető áramkörökön dolgozik, amely az ember pulzusát méri. Tervezői szerint egy nap a technológia akár közvetlenül a szívbe vagy az agyba is behelyezhető lesz, amely jelentős áttörést hozhat például a szívritmusszabályzók működésében. A kutatók szerint hasonló megoldással égési sérülések kezelését lehet majd jócskán meggyorsítani olyan mesterséges bőrrel, amely a sérült részt mindig az optimális mennyiségű gyógyszerrel látja el.

A fejlesztők nemsokára megkapják a Google csodaszemüvegét

Az idén mutatta be intelligens szemüvegét a Google: a Project Glass nevű fejlesztésen a keresőcég titkos X laboratóriuma munkálkodik. A szemüvegként viselhető ketyere tulajdonképpen egy teljes értékű, androidos számítógépet takar, amely a szem elé helyezett miniképernyőn mutatja a vizuális információkat.

Forrás: Google
Forrás: Google

Az átlagembernek csak két év múlva lehet Google-szemüvege

Az internetre is kapcsolódó kamera videorögzítési képességeit nyáron fejlesztői konferenciáján demonstrálta a Google: ennek során repülőgépből kiugró ejtőernyősöktől érkező, valós idejű videót közvetítettek a Glass szemüvegek segítségével. A készülék első példányai jövőre csak feljesztők számára lesznek elérhetők meglehetősen borsos, több mint háromszázezer forintos áron, a végfelhasználók valószínűleg csak 2014 elején rendelhetik meg a high-tech kütyüt a keresőcégtől.