Az 1234 a legnépszerűbb PIN-kód

Vágólapra másolva!
Könnyen megjegyezhető, ám egyszerűen kitalálható kódra cserélik a felhasználók a bankkártyájuk PIN-jét. A húsz legnépszerűbb kód a bankkártyák negyedét ki tudja nyitni.
Vágólapra másolva!

Minden tizedik ember, aki bankkártyája PIN-kódjának megváltoztatását választja az 1-2-3-4 kombinációt választja - derült ki az amerikai Data Genetics elemzéséből. Százból hatan az 1-1-1-1 számsorra bízzák pénzüket, míg ketten a 0-0-0-0 biztonsági kódot használják. A kódcsere oka többnyire az, hogy nem bíznak a banktól kapott véletlenszerűen generált kódsorban.

A Data Genetics hackerek által nyilvánosságra hozott kódokból épített adatbázissal dolgozott. A statisztikát 3,4 millió rekordot elemezve állították elő a legnépszerűbb kódok listáját. A toplistáról leszorultak a 19-cel kezdődő, valószínűleg valami fontos évszámot rejtő kódok. Azonban ha ezeket egybe számítják, akkor az ötödik legnépszerűbb kódcsoportot adnák.

A 8068 a legbiztonságosabb

A toplista első négy helyezettje adja a teljes bankkártya állomány közel 20 százalékának belépési kódját. A húsz legnépszerűbb számsor végigpróbálgatásával pedig a PIN-kódok több mint negyedét meg lehet fejteni. A legkevéssé népszerű kód a 8068 a vizsgálat szerint, ezt tízezer felhasználóból csak nyolcan választják.

Bár a kódok rendkívül sérülékenyek, a szakértők szerint nem lenne értelme hosszabb PIN-kódokat használni. A bankautomaták jellemzően három sikertelen kísérlet után zárolják a kártyákat, így csak nagy szerencsével lehet kitalálni egy PIN-kódot. A találgatás módszere valójában nem működik. A bűnözőknek kifizetődőbb a mágnescsík tartalmát és a számkódot megbuherált bankautomaták segítségével ellopni. Ezeket azonban a szemfüles felhasználó könnyen kikerülheti.