Virtuális valóság készült a Google Földből

google föld 3d
Vágólapra másolva!
Tizenkét HD felbontású kijelzőből épít a Google Föld tájait megjelenítő kioszkot egy amerikai fejlesztő. Az élükre állított tévék szinte teljesen körbefogják a térkép közepébe beálló felhasználót.
Vágólapra másolva!

A svéd Jokkmokk városában található Ájtte múzeumban lesz kiállítva a legnagyobb felbontásban futó Google Földet használó eszköz. A tizenkét HD-tévéből összeállított kabinban tökéletesen körbe lehet nézni egy távoli tájon. A kabin külsejére további tájékoztató anyagokat tervez felszerelni a barkácsoló kedvű fejlesztő. Ezek egyrészt eltakarják a monitorokhoz vezető kábeleket, másrészt plusz információt szolgáltatnak.

A fejlesztő és a múzeum céljainak nem felelt meg a Google Föld-kliens. A fejlesztő, Paul van Dinther szerint a program túlzottan instabil, amennyiben pedig az egyik kijelzőn megfagy a szoftver, akkor foghíjassá válik a teljes térélményt adó monitorfal. A kiállítási eszközben a Google Föld használatával rögzített nagyfelbontású videó és valódi panorámaképek váltják egymást.


Lélegzetelállító videók készültek a Google Föld modelljeiből

A virtuális valóságra hasonlító Google Föld kioszk legnagyobb trükkje, hogy nem ad szabad vezérlési lehetőséget a felhasználónak. A Google hasonló, Liquid Galaxy nevű megoldásának pont az a baja, hogy a gyors mozgások és a nagyméretű letöltendő adatfájlok miatt gyakran csak részleges adatokat láthat a felhasználó. Így a térkép feletti röpködés inkább fejfájást kelt, mint csodálatot. A videós megoldásnál nincs töltési idő, ezért a monitorok mindig éles képet jelenítenek meg. A látványra a hang és a mozgás is rásegít. A tévék sztereó hangsugárzói mellett hangszórók erdeje került a kioszkba: derék- és fejmagasságban nyolc-nyolc hangszóró található, így akár még a néző feje felől csiripelő madarakat is az animációhoz lehet varázsolni. A kiállítási eszköz fő hangfalai pedig 5.1-es hangzásra képesek. A talaj alatt egy speciális mélysugárzó dolgozik, ami a morgás mellett meg is rázza a lemezt, amin a felhasználó áll.

Egyszerű új tájat tölteni a vetítőbe

A nagy felbontású videós megoldásnak két előnye van a készítője szerint. Egyrészt így a kiállítási tárgy független a Google szoftverfrissítéseire, a múzeum biztos lehet abban, hogy egy új verzió nem rontja el a virtuális valóság szekrényüket. Másrészt pedig egyszerűen cserélhető a tartalom, akár havonta más és más tájat lehet betölteni a gépbe, amit előtte gondosan előkészítettek.

Paul van Dinthernek az A-tour a sokadik térképes, nagykijelzős fejlesztése. Fejlesztett már reklámjátékot, amiben a szupercsapat kocsijával lehet a térképen hajtani, és készített diorámát Google Föld-képekből. A tizenkét HD-tévés projektje azonban minden eddiginél nagyobb, ezt már csak egy 360 fokos panorámával szárnyalhatja túl.