Lassan megfojtják az iPhone-t a riválisok

iPhone 5, Apple, mobiltelefon teszt
Vágólapra másolva!
Övé a legszebb dizájn és képernyő, kiváló minőségű játékokat futtat, tudja a 4G-t, mégsem hozott izgalmas fejlesztéseket az új iPhone. Az Apple csúcsmobiljának előnyei lassan elolvadnak a mindennapi felhasználás során. Nem az iPhone 5 gyenge, a konkurencia egyre erősebb.
Vágólapra másolva!

A múlt pénteken minden korábbinál nagyobb tömeg várta az Apple legújabb mobilját a hazai premieren, pedig a készülék listaára kétszázezer forint. Tényleg az iPhone 5 az igazi okosmobil?

Dizájnban az Apple a bajnok

Az Apple termékei esetében mindig kiemelt hangsúlyt kap a dizájn, ebben továbbra is az iPhone 5 viszi a pálmát: a ma kapható mobilok közül az Apple mobilja a legletisztultabb külsejű. Az új modell hátlapja már nem üvegből, hanem fémből készült, ezért sokkal törésállóbb, bár karcolásoknak ez a felület sem áll tökéletesen ellen. A képernyő mérete csak hosszában nőtt az iPhone-on, így plusz egy ikonsor fér el a főmenüben.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A szélesség maradt, de a kijelző hosszabb, mint az iPhone 4S-nél

Nem az Apple találta fel a keskeny és magas képernyőt, négycolos, szélesvásznú képernyővel szerelik a iPhone 5 árának felébe, 90-100 ezer forintba kerülő Sony Xperia P-t, amelyet nemrég mutattunk be. Az új Apple-mobil megjelenésével egy sor hasonló méretű készülék megjelenésére lehet számítani, a hosszú és magas képernyő biztosan divatba jön, mert ez az a kijelzőméret, amelyet még fél kézzel is kényelmesen lehet használni.

Az új iPhone fő riválisának persze nem ez a mobil, hanem a jóval nagyobb, 4,8 colos képernyővel felszerelt Samsung Galaxy S III számít. A tavasz óta kapható dél-koreai mobil külseje azonban kevésbé letisztult, szögletes képernyőjéhez nem igazán passzol a legömbölyített külsejű ház. Kétségtelen, hogy egy átlagos méretű kézzel nehéz elérni a Samsung képernyőjének minden pontját, viszont a nagyobb képernyőn a megnyitott cikkek, videók és játékok is jobban mutatnak, és a nagyobb felületen megnyíló virtuális gombokon is könnyebb gépelni.

Nem minden változás előnyös

Azért az iPhone 5-ön sem tökéletes minden: bár szépen szólnak a videók és a zenék a telefon aljába épített két apró hangszórón, ezeket pont befogja az ember a tenyerével, ha mondjuk fekvő módban tartja a telefont egy játékhoz.

Egyelőre még azon harcolnak a gyártók, hogy ki tud vékonyabb készüléket gyártani, de ez már nem sokáig folytatódhat, hiszen az iPhone 5-nél vékonyabb telefont nem is lehetne már kényelmesen megfogni. Az új iPhone szinte játékszerűen könnyű, alig nyom többet, mint egy tábla csoki, sokkal könnyebb az elődjénél. Megdöbbentő módon egyes vásárlóknál problémát okoz a csekély súly: ők úgy érzik, nincs elég anyag a készülékben, szerintünk azonban a könnyű kivitel inkább a készülék erőssége.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Zsebkompatibilis a méret és a súly

Az Apple nagy fejlesztésként mutatta be Lightning nevű új töltőjét, amelyet mindegy, milyen irányba csatlakoztatunk, belemegy az aljzatba: bár való igaz, hogy a riválisok microUSB töltője csak egy irányban dugható be, de az legalább egységes megoldás, mostanra szinte bárkitől kérhetünk kölcsön ilyen kábelt, ha szükség van rá. Az iPhone-tulajok pedig továbbra is mászkálhatnak jó drága saját töltővel a zsebükben.

Mindent visz a Retina kijelző?

Ha a méretet nem, csak a képminőséget vesszük figyelembe, akkor a mai mobilok közül az iPhone viszi a pálmát, a Retina képernyő képe a legélesebb, akár a menüt, akár szöveget vagy videót nézünk rajta. Ez annak köszönhető, hogy a képernyőn nagyon sűrűn találhatóak a pixelek, de a Retina-felbontást már az előd modell is hozta, most csak a nagyobb kijelzőmérethez igazították annak paramétereit.

Ugyanakkor egy Galaxy S III és az új iPhone képminősége között a gyakorlatban óriási különbséget nem lehet tapasztalni, a paraméterek sokkal nagyobb differenciát sugallnak. Mára egy jóval olcsóbb mobilt - amilyen például az Xperia P is - olyan felbontású kijelzővel szerelnek fel, amelyen a kis méretű betűk már jól olvashatók. Mint korábbi cikkünkből is kiderül, a használatot is negatívan befolyásoló, gyatra minőségű képernyővel már csak az okosmobilok alsó szegmensében találkozhatunk, a középkategória tagjainak mindegyike vállalható minőséget képvisel.

Szuper kamera adja el a csúcsmobilt

A drága okostelefonok harcának központi elemévé vált a kamera: a Flickr képmegosztó oldal népszerűségi listáján az okostelefonok már több mint egy éve megelőzték a hagyományos fényképezőgépeket. Az ősz végén megjelenő új Nokia okostelefonnak a fényképezőgépéről tudunk a legtöbbet, nem véletlen, hogy az iPhone 5 premierjén az Apple-vezér Tim Cook is hosszasan beszélt a készülék fotós képességeiről.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Már nem üvegből, hanem fémből van a hátlap

A készülék nyolc megapixeles képeket készít, ebben nincs eltérés a korábbi iPhone modelltől. Újdonság azonban a gyorsabb processzor által lehetővé tett fejlettebb képstabilizáció és zajszűrés. Optimális fényviszonyok között az iPhone 5 már olyan minőségű fotókat csinál, mint egy kompakt kamera, egyedül az optikai zoom hiányzik belőle. Az új Apple-mobilba könnyen kezelhető panorámafotós mód is került: ez elég jól működik, de meglepő módon az olcsóbb Xperia P-vel szebb felvételt tudtunk készíteni, a Samsung hasonló funkciója viszont gyakran hagyott összemosódott részleteket az extra széles képen.

Benyomásaink szerint az iPhone 5-tel készült fotók részletgazdagabbak a Galaxy S III-mal készült felvételeknél, a Samsung mobilját viszont nagyobb látószögű lencsével szerelik fel, amely egy turista számára praktikusabb, hiszen például egy csoportképen több ember fér egy képkockára. Korábbi tapasztalataink szerint a sokkal olcsóbb Xperia P sem csinált rossz minőségű képeket, bár automatikus fókusza az iPhone 5-nél és a Samsungénál lassabb volt, és sötétben gyengébben muzsikált.

Szórakoztatásra élezték ki

Az új iPhone-ban már az Apple saját tervezésű kétmagos, de három külön grafikus gyorsítómagot is tartalmazó A6 lapkája működik. Ezt a chipet kifejezetten a szórakoztatófunkciókra optimalizálták: gond nélkül futtatja a szuper, 3D-s játékokat és szaggatásmentesen lejátssza a nagyfelbontású videókat is.

Egy középkategóriás okostelefon és a csúcsmobilok közt nem lehet lényegi különbségeket tapasztalni átlagos felhasználás során. A csúcsmobil felhasználói felülete valamivel gyorsabban reagál az érintésekre, és a menük, oldalak görgetése is tökéletesen folyamatos, de ez minden különbség. Mihelyt azonban a játékokra és egyéb szórakoztató funkciókra kerül a sor, látványossá válik az erősebb processzorok jelentette előny. A vásárlónak magának kell eldöntenie, hogy megér-e számára plusz százezer forintot ez az élmény: a Facebook vagy a Google Maps már az Xperia P-n is tökéletesen futott, viszont a játékok közül egy olcsóbb mobilon csak az egyszerűbbek futnak.

Még egy iPhone is lehet idegesítő

Hiába a gondos cupertinói tervezés, bizony az új iPhone-nak is vannak hibái. A Google Mapset a cég saját navigációs megoldására cserélte a telefonon futó szoftverben, amely még nem igazán tökéletes. A hazai helyzetet korábbi cikkünkben bemutattuk: összességében a magyar iphone-osok még szerencsés helyzetben vannak, mert az utcákat a navigáció megtalálja, még be is mondja anyanyelvünkön a követendő útirányt, az érdekes helyek adatbázisa azonban egyelőre meglehetősen üres.

A másik komoly gyengéje az iPhone-nak, hogy Siri nevű beszédfelismerője még mindig nem támogatja a magyar nyelvet, pedig a hasonló szolgáltatás a legolcsóbb androidos készülékeken is működik nyár óta, és nagyon praktikusan használható például autóban, az útvonal céljának bediktálásához.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A könnyen eltakarható hangszórók, és az új Lightning-csatlakozó

Egy nem Mac-fanatikust valószínűleg az is az őrületbe kerget, hogy egy iPhone-ra nem lehet csak úgy USB-n másolni, erre a feladatra kizárólag az iTunes kliensprogramon keresztül van mód. Bizarr módon hiányzik a készülékből az FM-rádió, az egyszerű és olcsó memóriakártyás bővítési lehetőség. Végül pedig érthetetlen, hogy a micro-SIM-et elterjesztő Apple miért vezetett be egy új, minden eddiginél kisebb SIM kártya szabványt.

Elolvadt az Apple előnye

Az új iPhone már a 4G mobilinternetet is támogatja. Magyarországon egyelőre csak a T-Mobile működtet ilyen szolgáltatást, és erre a hálózatra is csak később csatlakozhatnak az iPhone 5-ös készülékek, miután a szolgáltató bevizsgálta a mobil működését. Az akku élettartamát az LTE hálózaton nem tudtuk megvizsgálni, a hagyományos HSPA és wifi kombinációt használva az iPhone 5 is ugyanúgy naponta feltöltendő telefonnak bizonyult, mint bármelyik ma kapható társa. Egyelőre nincs tudomásunk olyan akkumulátoros fejlesztésről, amely a közeli jövőben sokszorosára növelné a készülékek üzemidejét, a telefon állandó töltése még évekig az okosmobilok legnagyobb rákfenéje marad.

Összességében az iPhone 5 egy tisztességes termékfrissítésnek tűnik, a kijelző nagyobbá tételét muszáj volt meglépnie a cégnek, a riválisoknál jobb felvételeket készít a beépített kamera, és a 4G elterjesztésében is komoly feladatot lát el az új készülék. Nagy izgalomra okot adó, meglepő fejlesztéseket azonban nem tartalmaz a mobil. Mivel azonban csak harmincezer forinttal drágább az elődjénél, szerintünk a 4S helyett mindenképp érdemes az 5-ös iPhone-t választani.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Balra a Sony Xperia P (100 ezer forint), középen az iPhone 5 (200 ezer forint), jobbra a Samsung Galaxy S III (170 ezer forint)

Azt túlzás lenne állítani, hogy a százezer forintos Xperia P azonos szintet produkál az iPhone 5-tel, de a legfontosabb funkciók már ugyanolyan jól használhatók azon a készüléken is - tavaly ilyenkor ennyiért még nem lehetett hasonló tudású mobilt venni. Ez azt jelzi, hogy eltűnt az az előny, amelyet az Apple 2007-ben, az új típusú okostelefon megteremtésekor szerzett. A riválisok már nem számítanak sokkal rosszabb választásnak, a harmincezer forinttal olcsóbb Galaxy S III-nak nincs szégyenkeznivalója az Apple új csúcsmobilja mellett.