Lőttek a melleknek a játékokban

Nagymellű videójáték szereplők, Soul Calibur 4
Vágólapra másolva!
Míg a japán játékosok nagyobb melleket követelnek a videojátékokba, nyugaton a virtuális Playboy-nyuszik korszaka leáldozóban van. A száz köbcentis kebelcsodák helyett az átlagos, inkább jellemükkel villogó nők kerültek előtérbe. A magyar gamerek megvédik a nőket, és elítélik a hímsovinizmust.
Vágólapra másolva!

Nagyon sok megkeresést kaptunk gamerektől, hogy a következő játékban legyen nagyobb mellük a karaktereknek - mondta a Gamasutra nevű, videojátékokkal foglalkozó oldalnak Yohei Shimbori, a játékfejlesztéssel foglalkozó Team Ninja nevű cég elnöke. Shimbori szerint a Dead or Alive nevű verekedős játék ötödik verziójának piacra kerülésekor (egyelőre csak tesztfázisban van) figyelembe fogják venni a japán fogyasztói igényeket - annak ellenére, hogy nyugatabbra pont az ellenkezőjét kérték tőlük -, és a korábbi szemet szúró kebelméretekre is rátesznek még pár köbcentivel. A cégvezető szerint nincs is ezzel semmi gond, hiszen egy ilyen játék a lehengerlő vizuális élményekről szól, így a karakterek kidolgozottságával is ki kell elégíteni az embereket. A hírt több portálon is úgy kommentálták, hogy ez a lépés egy újabb masszív szög a nők szextárgyiasításának koporsójába.


Mellek a Dead or Alive nevű játékban

"Remélem, megerőszakolnak, aztán megölik a családodat"

A videojátékok és a nők szexuális elnyomása az idén meglehetősen forró téma a világsajtóban. Márciusban nagy botrány lett abból, hogy egy amerikai Street Fighter Tekken X versenyen az egyébként profi gamer Miranda Pakozdit folyamatosan szexista megjegyzésekkel illette az edzője, mire a nő otthagyta a 25 ezer dollár nyereménnyel bíró versenyt. Az edző akkor annyit mondott csak, hogy a szexuálisan inzultáló beszólások szerves részei a videojáték-kultúrának. Vagy legalábbis voltak, de nők és férfiak részéről egyre nagyobb ellenállás látszik annak érdekében, hogy legalább a szcénán belül kiszabadítsák a nőket a szexuálisan elnyomott, kisajátított és megalázott szerepből.

Mint arról az [origo] is beszámolt, a közelmúltban több kezdeményezés is volt, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen válogatott szitkokat kell elviselniük a nőknek a virtuális térben. Teljesen megszokott, hogy a nőket lehülyekurvázzák, de az sem ritka, hogy valaki olyat kap, mint Jennifer Haniver, aki "Nem vagyok többé a konyhában" címmel indított blogot. Haniver az után kezdte gyűjteni a nőiségére vonatkozó szapulásokat, hogy egy gamer a következőt írta neki mérgében: "remélem megerőszakolnak, aztán megölik a családodat!"

Halálosan megfenyegették a hímsoviniszta gamerek

A legfrissebb akciót Anita Sarkeesian feminista videojáték-blogger jegyzi, aki egy olyan videosorozat elkészítéséhez kezdett gyűjteni a Kickstarteren, amelyben részletesen megmutatná, analizálná, és végül dekonstruálná a videojátékokban megjelenő nőképet. Sarkeesian szerint a játékokban látható nők jellemzően a következő kategóriákba sorolhatóak: a harcoló játékszer, a szexi fegyverhordozó, a szexi gonosz úrnő és a dekoratív háttér. A blogger a sorozatra hatezer dollárt szeretett volna összegyűjteni, ehelyett közel hétezer felajánlótól összesen 160 ezer dollár jött össze. Aztán heteken keresztül kapott halálos fenyegetéseket, és ismeretlen gamerek egy oldalt is készítettek, ahol Sarkeesiant virtuálisan meg lehet verni.

Forrás: Flickr/Anita Sarkeesian
Anita Sarkeesian és a feldolgozandó nyersanyag

Nem kellenek már a nagy mellek

Szávuly Krisztián, a Gaming Hungary egyesület korábbi elnöke szerint a digitális játékipar még fiatal, de az első próbálkozások után már észrevehető volt egyfajta jellemfejlődés. "Az eladásoknál látszódik, hogy egy túl kihívó női szereplő nem adja el a játékot, csak ha a játék önmagában jó. Elsősorban ezért is például az új Tomb Raiderben Lara Croft személyisége kerül középpontba, és nem a vonalai - ezzel eredményesebb lehet ma már egy játék" - véli Szávuly. A szakértő szerint már ma is megfigyelhető, hogy a túl nőies női és túl macsó férfi karakterekkel futtatott játékok általában megbuknak, például az új Duke Nukem alfahímségével sem tudtak azonosulni a gamerek. "A népszerű játékok női szereplői viszont mutatják a nők társadalomban fejlődő elismertségét: például a Mirror's Edge főszereplője egy normális, céltudatos lány, aki a sarkából fordítja ki városa korrupt vezetését" - mondta Szávuly, aki szerint a jövőben a népszerű játékok női karakterei erős jelleműek lesznek, nem pedig kebelcsodák.

Forrás: MTI/EPA/Oliver Berg
Már nem csak férfiaké a gaming szcéna

Szávuly szerint azt is fontos látni, hogy gamer társadalomról beszélni ma már nem lehet úgy, mint akár tíz éve. A nemek aránya szinte teljesen kiegyenlítődött, a játékosok pedig már nem azok a szemüveges geekek, mint akiknek szokás gondolni őket. Gamer az anyuka, aki napi fél órát játszik az Angry Birdsszel, a FIFA-zó tini és a tekkenező üzletember is. Kiszélesedett a játékok palettája, amit egyre inkább eltolta a tónusokat a szexista ábrázolástól az átlagos karakterek felé.

Kiállnak a nőkért a magyar gamerek

A Gamestar egy korábbi, szexizmusról szóló cikkének kommentelői szinte egységesen a női játékosok védelmére keltek. A hozzászólók általános vélekedése, hogy nők is lehetnek jó játékosok, sőt néha "porrá alázzák" a férfiakat akár egy verekedős játékban is. Többen írták, hogy online csapatjátékban az alakulatuk (klán) lányokat is befogad, akiket aztán ha piszkálnak, azonnal a védelmükre kelnek. A Pipi67 nevű kommentelő így összegezte a problémát: "Nekem van egy 18 tagú klánom, abban 2 lány, de sohasem tűrném, ha valaki bántaná őket. Egyből repülne. Barátként kezelem őket, ahogy a fiúkat is. Más egyedi játékban is tudok lányt, és semmi bajom vele. Neki is épp olyan joga van a játékhoz, mint nekünk."

A mell lehet az új fenék

A tudósok többféle magyarázatot is kreáltak már arra, hogy miért vonzó a nagy mell. Az etológiában ismert a szupernormális kulcsinger fogalma, ami olyan kulcsingerre utal, amely az átlagosnál erősebb válaszreakciót vált ki. Ez figyelhető meg például a csigaforgató madárnál, amely a fészke mellé helyezett tojások közül mindig a nagyobbat választja, és azt görgeti be a fészkébe. Szintén szupernormális ingerként fogható fel az énekesmadarak fészkében felnövő kakukkfióka, amely nagyobb, mint mostohatestvérei, és a nevelőszülők táplálás közben a nagyobbra tátott csőrt részesítik előnyben. Ugyanezen elv figyelhető meg a pávák párválasztásánál is, ahol a tojók a nagyobb farktollazatú hímeket választják.

A férfiak párválasztásában nagy szerepet játszik a nők fizikai vonzereje, így mellük mérete, alakja is számít. Evolúciós pszichológusok szerint a férfiak keblek iránti vonzódása azon tévhit alapján alakulhatott ki, hogy a dús keblű nők előnyösebb partnernek bizonyultak, mert több tejet tudtak biztosítani az utódoknak, akiknek így megnőttek a túlélési esélyei. Egy másik elmélet szerint a mellek iránti vonzalom a szembefordult közösülés időszakában alakult ki, és a mell a hátulról szemlélhető kerek fenék pótlására vezethető vissza. Perdöntő bizonyítékot egyik mellett sem találtak még, az elméletek megosztják az etológusokat.