Párizsban állítják ki a játék Darth Vadert

Vágólapra másolva!
A kultikus Star Wars-filmek közel félezer szereplőjének játékváltozatait állították ki a párizsi iparművészeti múzeumban.
Vágólapra másolva!

Han Solo, az űrcsempész és hű cimborája, Csubakka, továbbá még több mint 450 társuk a múzeum játékgalériájában sorakozott fel, és ott is marad március 17-ig. A kiállításon megtekinthető Darth Vader figurájának prototípusa, a Halálcsillagot megsemmisítő X szárnyú vadászgép makettje és az android C-3PO aranyfényű alakja. A játékok többsége az elsőként mozikba került trilógia anyagából való, a Csillagok háborúja (1977) mellett főleg A Birodalom visszavág (1980) és A Jedi visszatér (1983) hősei közül kerülnek ki, de az újabb epizódokból is felbukkan közöttük néhány figura. Dorothée Charles, a kiállítás biztosa szerint a Star Wars-játékoknak ott a helyük az alkalmazott művészetek történetében, mivel forradalmasították a játékipart, megváltoztatták a világ ábrázolásának módját, új univerzumot teremtettek.

Forrás: AFP/Fred Dufour
Forrás: AFP/Fred Dufour

A bemutatott anyag nagy részét Arnaud Grunberg kölcsönözte, aki több ezer játékfigurát gyűjtött össze. Grunberg alig 11 éves volt, amikor 1977-ben megnézte a sorozat első filmjét, és azóta is rajongója maradt ennek a világnak. Bevallása szerint boldoggá teszi, hogy segítheti a fiatalabb nemzedékeket a csillagháborús univerzum felfedezésében. "A teljes panorámát próbáltuk bemutatni: a Star Wars az ifjúságot jelentette, de ez a kiállítás mindenkinek szól" - magyarázta.

Forrás: AFP/Fred Dufour
Forrás: AFP/Fred Dufour


A múzeumban többek között megtekinthető az impozáns fülű Yoda nagymester maszkja, a lézerkard műanyag utánzata és a lézerpisztoly másolata, és kiállítottak számos eredeti filmplakátot is. A legnagyobb sikerük a játékfigurákkal megelevenített filmjelenet-diorámáknak van: a Fekete Csillag elleni támadás, vagy Han Solo bravúrja, ahogy a Tatooine bolygón végez Greedóval, a rodian fejvadásszal, és a geonosisi csata, amelyben jedi lovagok rohamoznak kivont lézerkarddal.