Megszelídítjük a Windows 8-at

Vágólapra másolva!
Egyáltalán nem rossz a Windows 8, csak meg kell tanulni - egy mondatban így lehet összegezni tapasztalatainkat a Microsoft legújabb operációs rendszeréről. Videós gyorstalpalónkkal bevezetjük a szoftver közel sem magától értetődő használatába.
Vágólapra másolva!

Miután tesztelőnk a Windows 8 korábbi összes béta-verzióját kipróbálta, és egy fejlesztői példány birtokában már két hónapja aktívan használja az új operációs rendszert, semmilyen problémája nincs vele. A kezdet azonban nem volt ilyen rózsás: átlagfelhasználónak számító kollégáinknak korábban hiába vetítettük le a Windows 8 első indításakor megjelenő oktatóvideót, folyton elvesztek a rendszerben. Hiába a Windowszal szerzett többéves rutin, vagy akár egy iPad mélyreható ismerete, az új Windows kezelésénél az alapvető feladatok végrehajtására is nehezen jön rá a felhasználó.

Miért nehéz kezelni az új Windowst?

A nehézséget az okozza, hogy a Windows 8-ba alapesetben nem látható kezelési funkciók kerültek: ezeket egér használata esetén úgy lehet előhívni, hogy a képernyő egyes sarkaira húzzuk a kurzort, érintőképernyős gépen viszont a kijelző szélét kell befelé simogatni ujjal.

Így boldogul az átlagember elsőre a Windows 8-cal

Első indításakor ugyan a rendszer egy rövid animációban elmagyarázza a kezelést, de a nyúlfarknyi oktatás édeskevés a Windows 8 gördülékeny használatához. A téma legilletékesebb hazai szakértőjét, Tóth Andrást, a Microsoft Magyarország Windows-részlegének vezetőjét kértük meg arra, hogy a Windows 8-cal még csak ismerkedő kollégánkat avassa be a szoftver kezelésének rejtelmeibe. Első videónkon egeret és billentyűzetet, a másodikon táblagépet használva mutatja meg a nyolcas verzió kezelését.

Így működik a Windows 8 egérrel és billentyűzettel

Dióhéjban az a lényeg, hogy bekapcsoláskor a képernyő zárolásának feloldása bármelyik gomb lenyomásával elvégezhető, például a Szóköz is kiválóan alkalmas erre. A jelszó begépelése után megjelenő, az egész kijelzőt elfoglaló Kezdőképernyő váltja fel a Start menüt, itt lehet megtalálni az összes feltelepített programot, és a Windows gomb lenyomására ez jelenik meg. Ezek csempéi között az egér görgőjével vagy a nyílgombokkal lehet barangolni. Az olyan miniprogramok, mint például a Jegyzettömb, alapból nem láthatók a Kezdőképernyőn, az összes program nézetét a Szóköz lenyomására a képernyő alján megjelenő menü jobb oldalán lévő "Minden alkalmazás" pontra kattintva lehet elérni.

Megmutatjuk, hogyan működik a Windows 8 egérrel és billentyűzettel

A számítógép főképernyőjén nagyon egyszerű programokat vagy fájlokat keresni, elég elkezdeni begépelni a nevüket, majd nyomni egy Entert. Az indulóképernyő egyik legfontosabb csempéje valószínűleg még évekig az Asztal lesz, erre kattintva a megszokott windowsos felület jelenik meg a jól ismert Tálcával - amelyről viszont már hiányzik a Start gomb. A Windows 7-től eltérően itt már minden saroknak saját funkciója van: a bal alsó sarokból hívható elő a Kezdőképernyő ikonja, a bal felső sarokban kattintgatva a megnyitott programok között lehet váltogatni, bár ez a régi Alt+Tab módszerrel is elvégezhető. A hagyományos programok bezárása a megszokott módon, a jobb felső sarokban lévő x-re kattintva történik, a teljes képernyőt elfoglaló applikációkból azonban ez hiányzik. Ezeket úgy lehet bezárni, ha a képernyő felső részének közepére visszük a kurzort, ami egy fél másodperc várakozás után egy kézzé alakul át: ekkor az egér bal gombjának nyomva tartásával, az ablakát lefelé húzva lehet bezárni az appot.

A jobb alsó és felső sarokba húzva az egeret egyaránt egy olyan függőleges menü jelenik meg, amelyben a kereső mellett a főbb beállítások is megtalálhatók. Az új Windowsban nem csupán a képernyő, a wifi vagy a nyomtató konfigurálása történik a Beállítás menüben, ide kell belépni a gép kikapcsolásához is - ami egyébként nem praktikus. A régi felület Tálcájára továbbra is rögzíteni lehet a gyakran használt ikonokat, ehhez az indítómenüben az egér jobb gombjával kell klikkelni a program csempéjén, és kiválasztani a "rögzítés a tálcán" menüpontot. Az alsó menüben ilyenkor kiválasztható a csempe eltávolítása, illetve a teljes applikáció törlése is. Ha hagyományos szoftverről van szó, az nem törlődik automatikusan, viszont automatikusan megnyílik a Vezérlőpult programeltávolító szekciója, ahol az uninstallálás gyorsan elvégezhető.

Így kell böködni a Win 8-as táblagépet

Attól, hogy valaki megtanulta a Windows 8 használatát hagyományos számítógépen, még nem lesz profi táblagépen, érintőképernyő használatakor ugyanis nem a sarkokat kell nyomkodni. A bejelentkezéskor a kijelző zárolásához el kell húzni az ujjunkat bárhol, a jelszót a virtuális billentyűzeten lehet begépelni. A Kezdőképernyő csempéit ujjunk jobbra-balra húzásával lehet görgetni, az alapesetben rejtett programok előhívásához viszont a képernyő aljáról kell egy rövidet simítani ujjal, ennek hatására jelenik meg a menü, amelyben az összes programot listázni lehet. Ugyanez megoldható a keresővel is, amelyet a kijelző jobb szélének befelé simításával tud előhívni a felhasználó a már ismert függőleges menüben, ahol a Beállítások és a Kikapcsolás is elérhető.

Táblagépen máshol kell bökdösni a Windows 8-at

A programok közötti váltáshoz a képernyő bal széléről kell befelé simítani a képernyőn, az egérkurzor jobb gombját pedig az érintőkijelzőn úgy lehet helyettesíteni, hogy egy ponton hosszan nyomva tartjuk az ujjunkat. A hagyományos windowsos programokat érintőképernyőn is az x-re kattintva lehet bezárni, az applikációk leállításához a képernyő tetejéről hosszan lefelé kell húzni az ujjat. A csempéket az ujj rövid elhúzásával ("kapirgálással") lehet kijelölni, ezzel a módszerrel hívható elő ezek törlése, illetve az applikációk eltávolítása is.

Minden Windows 8 mellé kellene egy tanár

Az, hogy egy jól ismert szoftver használatát ilyen részletesen kell ismertetni, sokak számára elég riasztó lehet, pedig az új Windowszal tíz-húsz perc gyakorlás után végül mindegyik, átlagjúzernek számító tesztalanyunk elboldogult.

A Microsoftnak sokkal nagyobb figyelmet kellett volna fordítania arra, hogy megtanítsa a felhasználóknak a Windows 8 használatát. Ha valaki csupán berak a boltban a kosarába egy Windows 8-as gépet, hazaérve valószínűleg perceken belül válogatott káromkodások jutnak majd eszébe, pedig ha rendesen elmagyaráznák neki a kezelést, biztosan elégedetten dőlne hátra új gépe előtt a székben.

Cikkünk folytatásában bemutatjuk majd a Windows 8 legjobb és leginkább idegesítő funkcióit is. Ha önnek már van bármilyen tapasztalata az új operációs rendszerrel, ne habozzon, ossza meg velünk a [email protected] címen!