Magyar honlap leplezi le a Facebook buktatóit

Vágólapra másolva!
A User's Digest nevű információs oldal a legismertebb magyar és külföldi webes szolgáltatások szerződési feltételeinek apróbetűs részeire hívja fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A Facebookkal kapcsolatban nem sokan tudják például, hogy a Facebook minden további nélkül elveheti egy fiók vagy oldal nevét - viszont az általunk feltöltött képek és más tartalmak felhasználását bármikor megengedheti másoknak. Amikor pedig a Twitteren posztol valamit a felhasználó, posztja azonnal az USA Kongresszusi Könyvtárának archívumába kerül, hogy örök időkre rögzítse azt korunk írásbeli emlékei között - emelik ki a User's Digest szerzői.

Nehéz pereskedni Amerikával

A kedden elindított oldal ötletgazdája, dr. Ormós Zoltán szerint a hazai felhasználók a külföldi szolgáltatások használata során vannak a legkedvezőtlenebb helyzetben. Ezek működtetői ugyanis gyakran kikötik, hogy szájtjuk használatával kapcsolatban egy adott külföldi ország - jellemzően az amerikai Kalifornia állam - törvényei az irányadók. Ez azért okozhat gondot, mert az amerikai adatvédelmi törvények jóval megengedőbbek a cégekkel, az európai vagy magyar előírások sokkal szigorúbb feltételekhez kötik az adatok kezelését.

Ormós szerint komoly nehézséget jelent, hogy ha egy magyar felhasználó mondjuk a Facebookkal vagy más amerikai céggel akar jogvitát rendezni, akkor egy amerikai jogban jártas hazai, vagy egy amerikai ügyvédet kell szerződtetnie, ami jelentősen megnehezítheti a dolgát, és megterhelheti pénztárcáját.

A magyar cégek nem változtathatnak titokban

Pozitív példaként a User's Digest szerkesztőcsapata a Tumblr mikroblog-szolgáltatót emelte ki, amelynél visszamenőleg is elérhetők a szerződési feltételek változásai. A magyar előírások értelmében ezeket kötelező jelezni a felhasználóknak, de például az amerikai előírások megengedőbbek, azok a cégek akár titokban is változtathatnak ezek szövegezésén.