Jobban védené adatainkat a kormány

Vágólapra másolva!
Társadalmi vitára terjesztették az elektronikus információbiztonságról szóló törvénytervezetet, amely szigorú védelmet írna elő az állampolgárokról tárolt adatok, illetve az internetezők védelmére. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által előterjesztett törvény leghamarabb jövő márciusban léphet hatályba.
Vágólapra másolva!

A kormány honlapján publikált tervezettel kapcsolatban vasárnapig lehet észrevételeket küldteni a szaktárcának. A KIM közölte, hogy a társadalmi vitát követően, szakmai szervezetekkel együttműködve dolgozzák ki a törvény végleges változatát.

A törvénytervezet szövege szerint a társadalmát érő fenyegetések miatt kiemelten fontossá vált " nemzeti vagyon részét képező adatok, valamint az azokat kezelő rendszerek védelme. A minisztérium szerint Magyarország számára "folyamatosan növekvő fenyegetést jelent a hadviselés egy új formája, amelyet kiberműveleteknek neveznek, de még inkább a békeidőkben is állandóan fenyegető terrorizmus számítógépes változata, a kiberterrorizmus."

A tervezetben foglaltak szerint a Magyarországon működő, vagy hazai felhasználókat kiszolgáló elektronikus információs rendszereket 1-től 5-ig biztonsági osztályokba, illetve biztonsági szintekbe sorolnák. A különböző szintű besorolásokhoz különböző védelmi előírásoknak lenne kötelező megfelelni. Az elektronikus információs rendszerek biztonsági felügyeletét ellátó szervek a következők lennének: a Nemzeti Elektronikus Információvédelmi Hatóság, az információbiztonsági gondnok, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet, illetve Kormányzati Számítástechnikai Sürgősségi Reagáló Egység.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem feladataként jelölték meg a törvénytervezetben azt, hogy az elektronikus információs rendszer biztonságáért felelős emberek képzési rendszerét kidolgozza. Emellett az egyetem számára kötelező lenne résztvenni, kibervédelmi gyakorlatokon, továbbá az információvédelmi stratégiák és elemzések elkészítésében is.