Így lopnak mobilt a metrón

Vágólapra másolva!
Több mint tízezren osztották meg a Facebookon azt a videót, ami egy mobiltelefon elrablását mutatja be. A bűncselekményre a budapesti metrón kerül sor, a módszer azonban több tömegközlekedési eszközön is hatékony lehet.
Vágólapra másolva!

A Facebookon tízezernél is többször megosztott felvétel tanúsága szerint az ajtó melletti szélső ülésen ülők mobiltelefonjai vannak igazán nagy veszélyben. A tolvaj egészen addig vár a készülék elragadásával, míg az ajtó zárását jelző hang meg nem szólal. Majd még időben megszökik a kocsiból, a telefon tulajdonosa pedig a bezárt ajtón keresztül nézheti, ahogy elsétál a drága készülékkel.


Pár másodperc van csak a tolvaj nyomába eredni

A közösségi oldalon hozzászólók változatos módon reagáltak a felvételre. Van, aki a kisértékű lopások büntetési tételének szigorítását kérné, mások csak az ismerőseiket intették óvatosságra. Az [origo] kérdésekkel fordult az Országos Rendőr Főkapitánysághoz a lopást bemutató videó kapcsán. Amint az ORFK sajtóirodájától választ kapunk, bővíteni fogjuk cikkünket.

A mobiltelefon ellopása esetén az első teendő a SIM-kártya és a készülék IMEI számának tiltólistára tétele. Ezt a mobilszolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán vagy valamelyik szalonjában lehet kérni. A megszokott telefonszám nem vész el az ellopott SIM-kártyával, 4-7 ezer forintos áron pótolják a számot tartalmazó azonosítólapkát a mobilos cégek. Egyedül a SIM-en tárolt telefonszámokat kell újra beszereznie a pórul járt utasnak. A magyar szolgáltatók közös adatbázisban tárolják a tiltott IMEI számokat, így a lopott készülékeket még függetlenítés után sem lehet használatba venni egy másik szolgáltató hálózatán.

Amennyiben a telefon biztosítva volt - ennek részleteit korábbi cikkünkben olvashatja -, úgy mindenképpen feljelentést kell tenni a rendőrségen. A biztosító csak akkor fizeti a telefon pótlását, ha a bűncselekményt a tulajdonos bejelentette, és ezt papírral is tudja bizonyítani.