Hiányzik az Apple-nek Steve Jobs?

Vágólapra másolva!
Az Apple zsarnoknak tartott, de kétségkívül  karizmatikus vezetőjének tavalyi halála óta a cég üzletileg jól teljesít: a legértékesebb amerikai vállalattá vált, de legendásan izgalmas termékbemutatóinak fénye megkopott, és becsúsztak az első hibák is.  Boldogul az Apple Steve Jobs nélkül is?
Vágólapra másolva!

Steve Jobs, az Apple társalapítója egy évvel korábban hunyt el azt követően, hogy hasnyálmirigyrákjának kezelése miatt már a megelőző években is hosszú időt töltött betegszabadságon. Jobs helyét Tim Cook, az Apple logisztikai feladatainak vezetését megreformáló felső vezető vette át, aki korábban ideiglenes elnök-vezérigazgatóként tartotta a frontot főnökének távolléte alatt.

Nincs, aki üvöltözzön a fejlesztőkkel

Robert Scoble, ismert amerikai technológiai blogger véleménycikke szerint egyértelmű, hogy az Apple-nek hiányzik a sokszor kiszámíthatatlan, nyers stílusú vezető. Scoble úgy hallotta, még az Apple egyes dolgozói szerint könnyebbé vált a munka a cégnél, de valamiért mégis hiányolják a kontrollt folyamatosan kezében tartani kívánó Jobs által generált feszültséget. Talán most is jót tenne, ha egykori főnökük néha üvöltözzön egyet egy nem megfelelően teljesítő fejlesztővel.

Forrás: Northfoto

Ugyanakkor a Bloomberg üzleti lap cikke szerint az Apple-dolgozók Jobs halála úgy érzik, hogy munkahelyük egy boldogabb hellyé vált, ahol a főnökök nem frusztrálják alkalmazottaikat az éjszaka közepén telefonhívásokkal, a mérnököket pedig hagyják szabadságra is menni.

Scoble úgy véli, hogy Jobs halála óta semmilyen forradalmi újdonsággal nem rukkolt elő az Apple, bár ez a folyamat már az előző vezető alatt megkezdődött: a Steve Jobs halála előtt bemutatott iPhone 4S készülék is csak elődjének ráncfelvarrott változata volt. Bár a cég készülékei elértek egy olyan fejlettségi szintet, ahonnan már nehéz tovább újítani, a hardveres paraméterek alapján az okostelefonok piacát újból meghódítani próbáló Nokia karácsonyra érkező, Lumia 920-as telefonja fejlettebb lesz az iPhone 5-nél is. Abban viszont Scoble-nek biztosan igaza van, hogy az Apple termékpremierjei unalmasabbak, amióta nem az összes jelenetet tökéletességig begyakorló Steve Jobs, hanem Tim Cook és kollégái tartják azokat.

Elszúrt térkép a cég első nagy hibája

Steve Jobs egyik fontos erénye volt, hogy képes volt könyörtelenül nemet mondani bármilyen olyan termék vagy szolgáltatás piacra dobására, amellyel nem volt maradéktalanul elégedett. Vezetése alatt biztosan nem fordulhatott volna elő, hogy hibáktól hemzsegve debütáljon a cég saját térképszoftvere. Az iOS 6 saját fejlesztésű térképszoftvere gyakran rossz helyen jelöli a városokat, nem ismer utakat, bár a magyar felhasználókat még viszonylag korrekt módon ki tudja szolgálni. A negatív visszhangra való tekintettel Tim Cook nyílt levélben bocsánatot a felhasználóktól, illetve gyakorlati tippekkel is szolgált azzal kapcsolatban, mit érdemes használni a cég saját térképe helyett.

Forrás: AFP
Steve Jobs termékbemutatói izgalmasak voltak

Cook alatt ez volt a cég első hibája, problémák azonban Jobs idején is voltak. A korábbi vezér idején piacra dobott iPhone 4 antennája volt közfelháborodás tárgya, mert ha a felhasználók egy bizonyos szögben fogták a telefont, akkor a készülék antennája nem kapott elég térerőt. Jobs ráadásul elég rosszul kommunikálta a korai kritikákat, és egyenesen azt mondta, hogy a készülékkel nincs semmi gond, hanem a felhasználók fogják rosszul a készüléket. Az egyre nagyobb elégedetlenség a Wall Streeten is megrengette az Apple részvényeit, felmerült, hogy esetleg vissza kell hívni a kiadott iPhone 4-eket, de végül egy védőtok ingyenes kiosztásával megúszta cég, így részvényeseo is fellélegezhettek.

Cook megtörte a korábbi beidegződéseket

Tim Cooknak, az Apple új vezetőjének Steve Jobs a halála előtt azt a tanácsot adta, hogy még véletlenül se próbáljon meg az ő fejével gondolkodni, saját tudása alapján vezesse tovább a céget. Jobsszal szemben Cook sokat kommunikál a beosztottaival, és gyakran küld szét az Apple összes dolgozójának szánt körleveleket is. Cook nemrég egy jótékonysági programot is indított az Apple dolgozói részére - Jobs nyilvánosan sosem jótékonykodott.

Az Apple új vezetője májusban Washingtonba ment, hogy kongresszusi képviselőkkel találkozzon. A politikai lobbi korábban sem volt teljesen ismeretlen az Apple-nél, de a Jobs-érában korántsem húzták olyan szorosra a kapcsolatokat a politikával, mint például a Google tette. A CNN szerint Cook washingtoni szereplése azt is jelentette, hogy az Apple komolyabban érdeklődik a jövő technológiai cégeket érintő szabályozásai iránt.

Forradalom nélkül is a legértékesebb céggé vált

Cook októberben vette át a cég irányítását, pár hónappal később pedig egy közel két évtizedes gyakorlatot tört meg azzal, hogy az Apple befektetői között jutalékot osztott szét. 2011 végén ráadásul körutat szervezett az Apple főbb részvényesei számára a társaságnál: hasonlókra Jobs vezetése alatt sosem került sor, még a cégbe dollármilliókat fektetők sem találkozhattak a vállalat vezetőjével. Bár az Apple termékeit összeszerelő Foxconn-gyárakban lévő munkakörülmények már Jobs idején is botrányokat robbantottak ki, igazán az elmúlt egy évben, Cook ideje alatt volt hangos a világsajtó a témától. Cook személyesen ment Kínába, engedélyével a Fair Labour Association (FLA) nevű munkavédelmi szervezet megvizsgálhatta, mi folyik a gyárakban és néha még el is marasztalta annak üzemeltetőit.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian
Tim Cooknak és csapatának még van mit gyakorolnia

Noha az elmúlt egy évben az Apple gyakorlatilag semmilyen újdonságnak számító terméket nem adott ki, az elmúlt egy év történelmi sikert hozott az Apple-nek, mert a vállalat lett legértékesebb cég az amerikai értéktőzsdén: míg tavaly októberben 382 dollártért lehetett venni Apple-részvényt, addig jelenleg 671 dollárt ér a Wall Streeten a társaság papírja.

Üzletileg az Apple-t egyelőre nem érinti egykori vezetőjének távolléte, az iPad és az iPhone legújabb változataiból minden korábbi típusnál több fogyott, de Robert Scoble szerint ezek még a Jobs-érából származó termékek. Tim Cook és csapatának még nem volt alkalma bizonyítani, hogy ugyanúgy képes lesz megtalálni a potenciális új piacokat, mint Steve Jobs, aki a számítógépgyártó cég kínálatát előbb az iPoddal, majd az iPhone-nal és az iPaddel alakította át radikálisan.