Drágállják az iPad Minit

Vágólapra másolva!
Vegyes reakciókat kapott a kedden bemutatott iPad Mini: a kisképernyős táblagép teljesítményével és kivitelezés minőségével nincs probléma, viszont olcsó riválisainál indokolatlanul kerül többe az eszközt elsőként kipróbáló újságírók szerint.
Vágólapra másolva!

Játéknak tűnik az összes korábbi, kis méretű táblagép az iPad Mini mellett a The Verge technológiai hírportál gyorstesztje szerint. A portál újságírója keddi bejelentése után rögtön kipróbálhatta a hazai boltokba csak november 2-án megérkező tabletet. Az Apple dizájnerei és az aprólékos kivitelezés miatt a lényegesen jobban fest a gép versenytársainál. Az iPad 2-ből átvett processzor teljesítménye pedig az első tesztek szerint elegendő ahhoz, hogy a kompakt kütyü kellően gyorsan működjön.

http://video.gemius.hu/liveinfo/iframe/1871520315001_1920852766001.html
Évek óta pletykálták a kis méretű iPad megjelenését, kedden megtörtént

Mindig prémium kategóriát teremt az Apple

Avi Greengart, a The Verge által megkérdezett piacelemző szerint az Apple a szokásos taktikáját követi az iPad Mini piacra dobásával. Az olcsóbb eszközökkel való versenyzés helyett a cég megteremti az adott szegmens prémium kategóriáját. Ezt a stratégiát követte az iPod bemutatásakor a zenelejátszók piacán, de így adja el sikeres hordozható számítógépeit is, amelyek azért drágábbak egy tipikus windowsos laptopnál, mert jobb felszereltséget kínálnak.

Hardveres áttöréseket, forradalmi megoldásokat nem tartalmaz az új iPad - sőt még a párhuzamosan bejelentett negyedik generációs nagy iPad sem - újdonság az lehet, hogy a készüléket az olvasást kedvelőknek és az iskolásoknak szánja a cég - állapította meg az Engadget kütyüblog szerzője az Apple új táblagépeiről.

Az Engadget tesztje szerint az iPad Mini jóval kisebb, mint nagytestvére, valóban kényelmesen tartható fél kézben. Az új modell azonban nem kicsi, nem érződik játéknak. Zsebben nem lehet hordani az új Apple tabletet sem, a táskában viszont jóval kisebb helyet fog foglalni az új eszköz, míg egy Kindle-olvasót vagy egy hét colos táblagépet kabátzsebben is lehet hucolni. Az új iPad árát a kütyüblog szerzője is sokallja kicsit, vélekedése szerint egy olcsóbb oktatási verzió várható a gépből.

A kicsi is nagynak tűnik

Csalóka az iPad Mini mérete, mert nem érződik lényegesen kisebbnek a teljes méretű iPadnél - írja az Ars Technica technológiai portál gyorstesztjében. A méretből fakad az is, hogy a kisebb kezű embereknek félkézzel nem kényelmes tartani az eszközt. Ha viszont sikerült megfogni, akkor fekvő módban akár a két hüvelykujjal is lehet gépelni a képernyőn: a nagy iPad esetében ez csak álló módban lehetséges.

Forrás: AFP/Kevork Djansezian
A régi iPad mellett vastagnak hat a Mini változat

Az Ars Technica szerint az eszköz vastagabbnak érződik, mint a nagy iPad, az alumínium hátlapnak pedig kicsit műanyagszerű tapintása van. Az olcsónak ható kivitel ellenére az iPad Mini komolyabb eszköznek tűnik hét colos riválisainál. A kijelző Retinánál kisebb felbontása az első tesztelők közül keveseket zavart, Cheng sem kárhoztatja a céget, hogy olcsóbb LCD-t szereltek az iPad Minibe.

Mi kerül ezen a tableten 329 dollárba?

Leginkább az iPad Mini ára osztotta meg az első amerikai tesztelőket. Akad, aki szerint az oktatási intézményeknek megfelelő lehet a 329 dolláros ár, mások szerint olcsóbb kiadásra lenne szükség. Nem lehet tudni, hogy az Apple képes lesz-e olyan ajánlatot kínálni az egyetemeknek, amely kellően vonzó, ugyanakkor a hardvergyártó is nyer rajta.

Hasonlóan megválaszolatlan kérdés, hogy az iTunes Store százezernyi tabletes alkalmazása elég érv lesz-e az új táblagép mellett. A konkurens gyártók mind bajban vannak az alkalmazásokkal: az androidos programok jellemzően okostelefonra vannak méretezve, a táblagépes kínálat gyérebb. Jó minőségű androidos táblagépet olcsóbban is lehet venni: a Google Nexus 7-eséért például csak 80 ezer forintot kell fizetni, ami húszezer forintos megtakarítást jelent hasonló felszereltség mellett, így az Apple számára nagyon kockázatos lépés volt a drágább modell paicra dobása, bár ahogy az iPhone 5 esetében is bebizonyosodott, a márkanév itt is mágnesként vonzza majd a vevőket.