Kibékül az erőszakos játékokkal a Microsoft

Vágólapra másolva!
Kibékül a felnőtt tartalommal a Microsoft: a cég úgy írja át a Windows Store irányelveit, hogy a lövöldözős játékokat még beengedhesse a szoftverboltba. A pornó továbbra is tiltott marad.
Vágólapra másolva!

Ha nem is a pornót, de az erőszakos videojátékokat beengedi európai szoftverboltjába a Microsoft - adta hírül az Ars Technica informatikai szaklap. A beküldési szabályok megváltoztatásával azok a játékok is megjelenhetnek az üzletben, amelyek az ESRB skála szerint M (felnőtt), az Európában használatos PEGI szerint pedig 18-as besorolást kaptak.

Számos ismert játék helyzete oldódik meg a Microsoft döntésével. Olyan programok menekültek meg, mint az emberi szörnyek lakta tenger alatti városban játszódó Bioshock, a véres lövöldözésekkel teli Doom 3 vagy a közelmúltban kiadott lopakodós, bérgyilkosos Dishonored. Ezek a játékok az Egyesült Államokban megjelenhettek a Windows 8 szoftverboltjában, az európai szabályozás miatt azonban tiltólistára kerültek volna.

A problémát az okozta, hogy a videojátékok tartalmát elbíráló két skála nem teljesen kompatibilis. A PEGI legfelső kategóriájába olyan programok is beleesnek, amelyeket az amerikai rendszer enyhébben ítél meg. A változásra december során kerül sor, akkortól vásárolhatnak be az európai játékosok a Windows 8 szoftverboltban.

A pornográfiát tartalmazó, csak felnőtteknek eladható szoftverek a továbbiakban sem lesznek elérhetők a Microsoft szoftverboltjában.