Webcímek ezreit lőtte le az Anonymous

Vágólapra másolva!
Webcímek ezrei váltak elérhetetlenné az Anonymous biztonsági főnökének magánakciója miatt. Az Anonymous Own3r álnevű felhasználó egymaga vállalta felelősséget a GoDaddy nevű domainregisztrátor névkiszolgáló (DNS) rendszerének működésképtelenné tételéért hétfő este.
Vágólapra másolva!

Weboldalak százezrei váltak elérhetetlenné az Anonymous hacktivista csoport biztonsági főnöke által elindított támadás miatt - adta hírül a Mashable technológiai blog. Az Anonymous Own3r álnevű felhasználó egy személyben vállalt a felelősséget a GoDaddy.com webcímen elérhető, domének garmadát kezelő szolgáltatás elleni támadás miatt. A kibertámadás során valószínűleg nem az Anonymous bevett fegyverének számító túlterhelést használta a hacker, ahhoz ugyanis egy felhasználó sávszélessége valószínűleg nem lenne elég.

Egy céget támadtak, de szájtok ezreit lőtték le

Az Anonymous Own3r nevű felhasználó több alkalommal elismerte a Twitteren, hogy ő áll a regisztrátor névkiszolgálói elleni támadás mögött. A hacktivista azzal is elhencegett, hogy egyáltalán nem volt nehéz elérhetetlenné tenni a világ egyik legnagyobb regisztrátorának szolgáltatását. A hacker szerint a kiberbiztonság tesztelése és egy egyelőre titkos projekt előkészítése volt a célja a mai akciónak.

Mivel a regisztrátor ügyfélszolgálati oldalát sem lehet elérni, ezért a felhasználók a GoDaddy hivatalos Twitter felhasználójánál tesznek panaszokat. A GoDaddy hivatalos Twitter-fiókján már elismerte, hogy valóban problémák vannak a szolgáltatással, és mérnökök dolgoznak a javításán, azonban azt nem hozta nyilvánosságra, milyen jellegű a probléma.

Webcímek garmada vált elérhetetlenné

A GoDaddy az internetes világ egyik legnagyobb domainregisztrátor cége. Éves szinten 1,4 milliárd dollárt bevételre tesz szert webcímek és extraszolgáltatások értékesítésével. Arról nincs pontos szám, hogy hány webcímet kezel a GoDaddy rendszere, de a SOPA törvénytervezet kapcsán kibontakozott kisebb botrány során kiderült, hogy napi 30-40 ezer cím kerül a szolgáltatóhoz.

Az internetes domainnév-rendszer (DNS) végzi a számítógépek közötti kommunikációhoz használt IP-címek (pl. 192.168.1.1) átalakítását az olyan könnyebben megjegyezhető szöveges webcímekre, amilyen például a www.origo.hu. Bár a honlapokat a támadás alatt is el lehet érni IP-címeikről, ezeket általában nem is ismerik a felhasználók, mert csak a portálok, oldalak webcímeit szokta mindenki megjegyezni.