Két darab mp3-ért büntették meg a francia letöltőt

Vágólapra másolva!
Csütörtökön született meg az első ítélet az illegális letöltések ellen hozott francia "három csapás" törvény keretében. Az első lekapcsolt fájlcserélő csekély pénzbüntetéssel megúszta jogsértési ügyét.
Vágólapra másolva!

A negyvenéves, Franciaország keleti részén élő felhasználót a Hadopi nevű, még Nicolas Sarkozy kormánya alatt elfogadott törvény keretében vonták felelősségre. Ennek értelmében az országban életre keltett, letöltéseket monitorozó hivatal három figyelmeztetést küld ki az illegális tartalmak letöltőinek, ha pedig azok nem függesztik fel e tevékenységüket, megbüntetik őket, és akár ideiglenesen fel is függeszthetik otthoni internetkapcsolatukat is.

Az Ars Technica technológiai hírportál értesülései szerint nem is maga a férfi, hanem annak barátnője töltött le mindössze két darab Rihanna-számot egy torrentoldalról, de azért őt büntették meg, mert ő az adott kapcsolat előfizetője. Mivel a férfi figyelmen kívül hagyta a számára kiküldött figyelmeztetéseket, a bíróság 150 eurós, vagyis mintegy negyvenezer forintnak megfelelő büntetést rótt ki rá.

A Hadopi elfogadása óta ez a férfi volt az első felhasználó, aki elérte a figyelmeztetések harmadik szintjét, amikor már szankcionálják a jogsértő tevékenységet. Ezt egyébként az országban rajta kívül csupán tizenhárom felhasználó érte el, az ő ügyükben későbbre várható ítélet. Az illetékeszerv korábban több százezer felhasználót szólított fel arra, hogy hagyjanak fel az illegális letöltésekkel, így őket nem büntették meg.

Ugyanakkor Francois Hollande, az új francia államelnök nyár eleji megválasztása óta a Hadopi-törvényt sok kritika érte, augusztusban a kulturális tárca vezetője például úgy nyilatkozott róla, hogy be kellene szüntetni, mivel a mögötte álló szervezet működtetése túl sok pénzt - évi tizenkét millió eurót - emészt fel.