Elkészült az első facebookozó kabát

facebookozó kabát
Vágólapra másolva!
Egy új fejlesztés az extrém élethelyzetekben bajba kerülő emberek segélyhívását könnyítheti meg. Egyelőre még csak egy ilyen kabát van, de többet is terveznek.
Vágólapra másolva!

Egy balesetet szenvedett ember sérülései miatt sokszor képtlen elővenni telefonját, és felhívni a mentőket vagy valamelyik barátját. A skandináv SINTEF nevű kutatási központban ezért fejlesztettek egy olyan kabátot, aminek a beépített mikrofonjába beszélt szavakat a Facebookra továbbítja állapotüzenetben - olvasható a Sciencedaily.com tudományos portálon.

A megoldást az Arduino nevű mikrokontroller köré építették, amelyet a kabát prototípusának zsebében helyeztek el: az akkumulátorról működő szerkezet Bluetoothon tud kapcsolódni - egyelőre csak androidos - okostelefonhoz, ami lehet a felhasználó zsebében vagy akár táskájában is - a bediktált szövegetet az ezen futó szoftver dolgozza fel és továbbítja szöveges formában a közösségi oldalra. A high-tech kabát nem csak vészhelyzetben használható: a gallérba applikált rezgő motorba, amely akkor remeg, amikor Facebookon üzenetet kap az eszköz viselője. Az üzenetet a kabát ujjába varrt folyadékkristályos kijelzőn lehet elolvasni.

Forrás: SINTEF