Visszatérnek Zuckerberg ellenlábasai

Vágólapra másolva!
A Mark Zuckerberggel a Facebook tulajdonjogán évekig pereskedő Winklevoss-ikerpár egymillió dollárt fektetett bele egy befektetőknek és ötletembereknek szóló közösségi oldalba. A SumZero üzemeltetői hirdetések helyett a felhasználók által fizetett tagdíjakból akarnak meggazdagodni.
Vágólapra másolva!

Ismét egy közösségi oldalba fektetett pénzt a Facebook alapításának történetét feldolgozó A közösségi háló című filmből és az oldal alapítójával, Mark Zuckerberggel folytatott több éves perek nyomán ismertté vált Winklevoss-testvérpár. A 2008-as pekingi olimpián evezősként részt vevő Tyler és Camaron Winklevoss egymillió dollárt, vagyis több mint 215 millió forintnak megfelelő összeget fektetett a SumZero nevű szájtba, ami befektetőket és ötletembereket kíván összehozni - adta hírül a Reuters hírügynökség. A SumZerót 2008-ban alapította a Harvard Egyetem két vendégkutatója, Divya Narendra és Aalap Mahadevi - előbbi a Winklevoss-fivéreket támogatták a Facebook elleni perben -, jelenleg 7500 regisztrált taggal rendelkezik a szájt.

Az irányításba is beszállnak

A testvérpár nemcsak befektetett a SumZeróba, hanem alakítani is szeretné annak szolgáltatásait. "Karrierünk során mindig úgy tekintettünk magunkra, mint vállalkozókra vagy angyal-befektetőkre. Gyerekkoromban a kedvenc játékom a legó volt. Imádok építeni dolgokat, ezt fogom csinálni a SumZeróval is" - nyilatkozta Tyler Winklevoss.

Forrás: AFP/Thomas Samson
A Winklevoss-fivérek a Facebook-film bemutatóján

A SumZero leginkább a korai Facebookhoz hasonlít exkluzivitását tekintve: a fizetős oldalról fél év után törlik azokat a felhasználókat, akik ennyi idő alatt nem jelentkeznek egy újabb ötlettel. A SumZero legfontosabb részét azok a befektetők adják, akik nem ötletelnek, hanem havi 129 dollárért, vagyis mintegy harmincezer forintért cserébe láthatják más ötletgazdák vagy befektetők elképzeléseit, és az oldalon keresztül közvetlenül kapcsolatba léphetnek velük.

Az oldalon még nincsenek hirdetések, mert működtetői szerint azzal rontanák a felhasználói élményt, jelenleg a szájt a regisztrált befektetők havidíjaiból és a cégbe invesztált befektetésekből tartják fenn magukat. A SumZero több szempontból is hasonlít a Facebookra: az oldal lehetséges ismerősöket ajánl, illetve úgy is fel lehet iratkozni valakinek a nyilvános frissítéseire, ha az nem valódi ismerős.

Végül pénzhez jutottak Zuckerbergtől

A Winklevoss-ikrek még Harvard Egyetemen töltött éveik alatt ismerkedtek meg Mark Zuckerberggel, akivel 2003-ban szóbeli megállapodást kötöttek egy ConnectU nevű egyetemi közösségi oldal létrehozásán. Ebből végül nem lett semmi, mivel Zuckerberg önállósította magát, és saját szakállára elkészítette a kezdetben The Facebook nevet viselő oldalát. A Winklevoss-ikrek azért perelték be Zuckerberget, mert állításuk szerint a Facebook alapítója ellopta ötletüket. Az ügynek peren kívüli egyezség lett a vége, amelynek keretében a Facebook összesen 65 millió dollárt fizetett ki a felperes Winklevoss-ikreknek készpénzben és saját részvényeiben.